Planom okrenite život naglavačke

Svako ponekad izgubi motiv. Pitanje je kako se opet motivisati
3 komentar(a)
motivacija, plivanje, Foto: Shutterstock
motivacija, plivanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.02.2014. 16:13h

Da li ste ikada sjeli za sto u kancelariji i osjetili da nemate ni najmanjeg motiva za rad? Ili ste gomilali prljavo rublje po kući i niste preduzeli ništa čak i kad je bilo teško hodati preko njega? Svako ponekad izgubi motiv. Pitanje je kako se opet motivisati.

  • Počnite... nešto (u pravom smjeru)

Napravite nešto, bilo šta! Za početak sastavite popis. Organizujte se. Neka se mozak malo 'ugrije', pa počnite. Uvijek je najteže početi. Zato obećajte sebi da možete da statnete već nakon 15 minuta.

  • Ne morate sve, podijelite posao

Sve ili ništa moto je koji uglavnom završava lošim rezultatom. Mnogi, kad već ne mogu da imaju sve što žele ili urade sve što su naumili, najčešće odluče da ne rade ništa. Ako treba da se sredi veš, barem sortirajte hrpu po boji. Ako treba nešto da se napiše, napišite barem nekoliko rečenica. I osjećajte se dobro u vezi sa svojim malim dostignućem. Iznenadićete se što sve možete napraviti ako idete korak po korak.

  • Zaratite s negativnim glasom u sebi

Nemoguće je imati motivaciju ako se stalno ubijate u pojam. Zato odmah objavite rat lošem raspoloženju. Pustite muziku koju volite, dignite roletne i prošetajte. Osjećaćete se produktivnije kad se ubrza cirkulacija.

  • Zamolite prijatelje za pomoć

Pravi prijatelji će imati već neku ideju kako da vam olakšaju stvari. Možda sami ponude ili pristanu na konkretnu pomoć koju tražite. A važno je i to što će vas saslušati. Čak i ako vaš prijatelj ima problema s motivacijom, ponekad i sama činjenica da niste jedini s takvim problemom može da pomogne.

  • Raširite vijest

Pričajte prijateljima o svojim ciljevima i namjerama. Tako ćete imati odgovornost da pokušate i barem nešto realizujete. I zamolite ih za ohrabrenje.

  • Vizualizujte rezultat

Zamislite šta će se dogoditi ako ništa ne preduzmete u vezi s nečim što želite. Zatim zamislite šta bi moglo da se odgodi ako nešto preduzmete. Negativan rezultat povežite s pasivnošću, pozitivan s akcijom.

  • Klonite se šećera i ne pretjerujte s kafom

Ništa ne može uništiti motivaciju kao nagli pad šećera u krvi. Ili kofeina. Energija koja zaista pokreće dobija se redovnom vježbom, dovoljno dugim snom i izbjegavanjem šećera.

  • Nagradite se

Ne treba čekati konačan cilj. Radujte se zbog malih postignuća i nagradite se nečim u čemu uživate.

  • Boje su važne

I boje mogu da utiču na rasploženje. Obucite nešto crveno ako vam je potrebno samopouzdanje, žuto ako vam treba koncentracije ili narandžasto ako vam treba mentalna stimulacija i snaga. Ako ste napeti, svijetloplava, zelena i ružičasta će vas smiriti. Obucite odjeću u kojoj se dobro osjećate.

  • Zapamtite zašto

Motivacija može s vremenom nestati. Sastavite popis razloga zbog kojih nešto želite da postignete. Češće ga pročitajte.

  • Klonite se mentalnih zamki

Magično razmišljanje, poput vjerovanja u sudbinu, može samo da vam smeta. Budući da niste svemogući, naravno da ne možete da kontrolišete sve, ali vaše nedjelovanje ili djelovanje može puno toga da promijeni. Zbog zabluda biste mogli da prestanete da donosite odluke. To znači da će o vašem životu odlučivati drugi.

Bonus video: