U Podgorici otkriven "očni crv" kod pasa

Vlasnici se savjetuju da posebno obrate pažnju u slučaju pojave konjuktivita...
284 pregleda 5 komentar(a)
pas, psi, Foto: Pinterest
pas, psi, Foto: Pinterest
Ažurirano: 26.01.2014. 08:23h

U podgoričkoj veterinarskoj ambulanti PVU "MontVet" otkriveno prisustvo parazita poznatog pod nazivom "Thelazia - očni crv".

Veterinar koji je pronašao "očnog crva" Musa Husović kaže za portal Ljubimci.me da prisustvo parazita Thelazia nije uobičajeno u našim krajevima, i da se ovaj parazit rijetko javlja u ovom dijelu Evrope.

"Ovakvi slučajevi zabilježeni su u Italiji, ali se pretpostavlja da je parazit u tu zemlju dospio brodovima koji su prevozili imigrante iz afričkih zemalja, kojima je Italija bila prva odrednica pri emigraciji. Postojanje ovog parazita uobičajeno je u Aziji i zapadnoj obali Sjeverne Amerike", kaže Husović.

Prvi slučaj u Srbiji zabilježen je u novembru 2012. Kako pas nije bio sa tog područja, pretpostavili su da je zaražen u nekoj stranoj zemlji.

"Slučaj "očnog crva" u našoj zemlji ne bi trebalo da posmatramo kao slučajnost već se upozoravaju vlasnici pasa ali i veterinari da treba obratiti pažnju na svoje kućne ljubimce i da prilikom pojave simptoma na konjuktivama i očima, pored uobičajnih bolesti uzmu u obzir i ovaj neobičan problem", savjetuje Husović.

I ljudi mogu biti zaraženi

Thelazia callipaeda je inače parazit koji živi u lakrimalnom kanalu između oka i trećeg očnog kapka kod pasa.

Parazit ima specifičan razvojni put koji počinje od odraslog oblika koji polaže jaja u suzama primarnog domaćina. U suzama i okolnom tkivu se razvija prvi stadijum larve. Sljedeći domaćin je muva koja se izmedju ostalog hrani i suzama pa na taj način unosi i larvu ovog parazita koja prelazi kroz drugi i treći stadijum u organima muve. Nakon 30. dana larva prelazi u ušne organe muve odakle izlazi u oko novog primarnog domaćina (psa, čovjeka, ptice...).

Tu se iz četvrtog stadijuma razvija konačno odrasli oblik ovog parazita koji može do godinu dana da živi u okolnom tkivu.

Vlasnici se savjetuju da pregledaju oči svojim kućnim ljubimcima, ali i da posebno obrate pažnju u slučaju pojave konjuktivita. Parazit se uočava dok se kreće po površini oka, izlazeći i ulazeći ispod trećeg očnog kapka.

"Sve životinje koje su zaštićene od buva, krpelja i komaraca su bezbjednije, jer ih to donekle indirektno štiti i od ovog parazita", zaključuje Husović.

Bonus video: