Kako ublažiti menstrualne tegobe

0 komentar(a)
menstruacija, Foto: Shutterstock
menstruacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.08.2018. 09:19h

Jedan od glavnih uzroka koji stoji iza ženskih problema obilnih menstruacija je nedostatak vitamina A u ishrani.

Iako je nivo ovog vitamina promjenjiva u tijelu tijekom perioda od jednog mjeseca, utvrđeno je da postoji veza između nivoa vitamina A i nivoa ženskih hormona, a potpuni nedostatak ovog vitamina tokom dugog vremenskog perioda može dovesti do veoma obilnog krvarenja tijekom onih dana u mjesecu.

U nekim slučajevima, nedostatak vitamina A nije problem koji dovodi do obilnih menstruacija. Takođe nedostatak drugih minerala i vitamina određuje na koji će se način vitamin A koristiti u našem tijelu te stoga može doći do popratnih pojava kao što je i obilna menstruacija.

Kontracepcijske pilule

Većina žena, kada posjete ginekologa u vezi sa svojom obilnom menstruacijom, dobiju recept za korišćenje kontracepcijskih pilula. Omotač pilule pomaže da se podigne nivo vitamina A u tijelu. Nažalost, ovo takođe znači da kada žene prestanu uzimati pilule, njihov nivo vitamina A opada, što dovodi do trošenja zaliha u jetri. Tada ponovno dolazi do obilnih menstruiacija.

Uzimanje vitamina

Vitamin C je jedan od stvari za koji se pokazalo da pomaže. Kada uzimate hranu koja je bogata gvožđem, apsorpcija samog gvožđa iz izvora koji nije životinjskog porijekla se povećava, što dovodi do lakših i manje obilnih menstruacija.

Najrazumnija opcija koju možete imati kada želite prebroditi obilne i bolne menstruacije je svakodnevno uzimanje multivitamina. Preporučuje se uzimanje više od 20 mg gvožđa poslije obilne menstruacije. Primijetićete da u mnogim multivitaminima ima oko 10 mg, što ostavlja prostor da vi unesete ostatak kroz hranu bogatu gvožđem kao što je spanać, prenosi wall.

Bonus video: