Kako pobediti alergiju na sunce?

237 pregleda 0 komentar(a)
sunčanje, Foto: Shutterstock
sunčanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.08.2018. 17:14h

Onima koji su alergični na sunce nije lako da “prežive” ljeto jer se alergijski simptomi nerijetko pojavljuju nošenjem garderobe kratkih rukava već u proljeće.

Šta sve možete da učinite da alergiju na sunce što više držite "pod kontrolom"?

Alergija na sunce manifestuje se različitim vrstama osipa kože, od sitnih bubuljica, preko fleka do plikova. Promene se tipično pojavljuju na područjima tela koja su inače pokrivena garderobom, dok na licu najčešće nema osipa. Alergiju na sunce izazivaju UVA zraci sunčevog spektra, koje prodiru u kožu dublje od UVB zraka. Treba znati da UVA zraci prolaze i kroz staklo, tako da do nastanka alergijske reakcije može doći i tokom putovanja automobilom.

Dodaci ishrani s antioksidantima

Često pacijenti navode da prvih dana boravka na moru nemaju problema, ali kasnije, otprilike treći ili četvrti dan, pojavljuje se osip zbog kog traže ljekarsku pomoć. Već prva izlaganja suncu u prolećnim danima kod preosetljivih osoba mogu da izazovu alergiju na područjima koja nisu pokrivena garderobom. Za spriječavanje ove neorijatne alergijske reakcije na sunce preporučuje se preventivno uzimati kapsule s antioksidansima poput likopena, beta-karotena, astaksantina i biljnog ekstrakta "Polypodium leucotomos".

Nigde bez najvišeg zaštitnog faktora 50+

Otkrivena područja treba namazati kremom koja kožu štiti od sunca vrlo visokim faktorom SPF 50+. Pritom vodite računa o tome da krema ne smije da sadrži mirise, jer i oni mogu da budu uzrok osipa. Ako alergija nastupi, u liječenju se koriste protivupalni gelovi na bazi kalmina i kalcijum-glukonata, a kod težih oblika alergije kortikosteroidne kreme. Ponekad pomažu i antihistaminici u obliku tableta. Naravno, pokušajte svoje aktivnosti na otvorenom da organiziujete u ranim jutarnjim i kasnim poslepodnevnim satima, odnosno nemojte se izlagati suncu između 11 i 18 sati, prenosi Prva.

Bonus video: