Ovu grešku često pravimo kada nam je vruće

122 pregleda 0 komentar(a)
vrućina, rashlađivanje, Foto: Shutterstock
vrućina, rashlađivanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.08.2018. 10:14h

Pokušavajući da se na brzinu rashlade, ljudi svakodnevno prave veliku grešku. Tako, umjesto da njihovom tijelu bude prijatnije, nerijetko bude još gore.

Velika je greška tokom velikih vrućina piti hladnu vodu ili sokove pune leda, jer je hladnoj tečnosti potrebno više vremena da se "raširi" organizmom i da ga hidrira.

Zato je idealno tokom ljeta piti vodu sobne temperature, jer će tako od nje najbrže biti koristi. Voda je svakako uvijek bolji izbor od sokova.

Takođe, iako je to možda teško zamisliti, dobro je popiti i topao čaj, i to onda kada je napolju suv vazduh, a ne vlažan.

Čaj će podstaći znojenje, a time i rashlađivanje tijela. Imajte na umu da se znojenjem gubi tečnost koju je svakako potrebno nadoknaditi.

Ljekari ističu da treba izbjegavati alkohol, jer on dodatno dehidrira organizam, kao i da bi bilo dobro smanjiti unos kafe.

Gdje god bili, uvijek kraj sebe imajte flašicu vode i, s vremena na vrijeme, popijte nekoliko gutljaja. Ako to budete praktikovali svaki dan, vaš organizam će imati dovoljno tečnosti pa ćete lakše podnositi vrućinu, prenosi B92.

Bonus video: