Samo pola sata smijeha i ozbiljnost u igri

Budite prinčevi i princeze, nindže kornjače, frizeri, graditelji kuća, slikari... Samo nebo je granica vaše i mališanove mašte
107 pregleda 5 komentar(a)
roditelji, porodica, Foto: Shutterstock
roditelji, porodica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.12.2013. 14:34h

Kako se igrati s djecom? Šta je 'ispravno'? Treba li se uopšte da se igra sa njima? Zašto se djeca ne igraju sama? Puno pitanja, a tako jednostavni odgovori.

Sjednite na pod, tih tridesetak minuta iz glave zaboravite na posao, kuću i ostale obveze i – pronađite dijete u sebi. S najsnažnijom pažnjom i ljubavlju pitajte dijete čega želi da se igra

Budite prinčevi i princeze, nindže kornjače, frizeri, graditelji kuća, slikari... Samo nebo je granica vaše i mališanove mašte.

Uz današnji tempo života to je lakše reći nego učiniti. No, ako se sami sa sobom dogovorite da ćete svaki ili bar svaki drugi dan umjesto da dijete gleda TV ili se igra na računaru, sjesti na pod na samo 30 minuta i poigrati se s njim, to će vam kroz vrlo kratko vrijeme, tri sedmice, postati uobičajena stvar.

Zašto tri sedmice? Zato jer su tri sedmice potrebne za sticanje navike. A navika da se igrate sa svojim mališanom je ulog za budućnost kakav ne možete ni zamisliti. Bolji od bilo kojeg materijalnog ulaganja.

Dopustite svom mališanu da bude 'veliki'. Ako želi biti poslovan čovjek, nacrtajte zajedno računar s tastaturom i neka on kucka, a vi mu dođite na sastanak. I još se pri dolasku malo spotaknite, to će ga sigurno nasmijati. Na sastanku se pravite da ste podrignuli, malo se počešite po glavi i razbarušite kosu, pravite se da kijate nekoliko puta zaredom... Dakle, sve neozbiljnosti koje vam padnu na pamet su dobrodošle.

Ako se ne igrate posla nego ste, npr, šminkera, prvo vi djetetu nacrtajte omiljeni lik životinje na licu (ili šta želi), a onda dopustite njemu da i on bude umjetnik i nacrta vaše lice. Neka vaše lice, ruke i noge budu njegovo platno.

Ili zajedničkim snagama zalijepite veliki papir na jedan zid, obojite dlanove temperama i budite veliki umjetnici.

Ako ste baš u tolikoj stisci s vremenom da nikako ne možete odvojiti 30 minuta (svaki drugi dan) za igru, uključite dijete u svoje obveze. Npr, ako slažete veš, malo slažite, a onda stavite čarape na ruke i napravite mali igrokaz.

Ništa posebno, samo neka čarape pričaju da idu u prodavnicu ili slično. Ili, ako ste dovoljno hrabri, stavite gaće na glavu i izvedite 30 sekundi plesa sa zvijezdama za svog mališana.

Ako ste pak toliko umorni, da nemate snage ni za malo igre, lezite na stomak i igrajte se pogađanja igračaka. Neka dijete stavi na leđa igračku, a vi po njegovu opisu morate pogoditi o kojoj igrački je riječ.

Za roditelje koji su u frci i nemaju vremena za igru (iako to tako tužno zvuči), instant-rješenje je sljedeće: navucite majicu na glavu tako da vam okovratnik okružuje lice iz kojeg se odmah nastavljaju ruke (jer se vrat ne vidi) i budite njegovo najdraže čudovište kad ga spremate u krevet.

Makar ponekad tako ne izgleda, mame i tate čine veliki dio svjetova djece. Igrajte se sa njima osmijeh i divljenje koji dolaze kao nagrada za taj mali trud su važni, neprocjenjivi. Nije teško, nije ni sramotno, a vaša djeca će vam biti izuzetno zahvalna.

magazin.hr

Bonus video: