Ovo su znaci da žrtvujete previše za uspjeh

Business Insider je sastavio listu od šest pokazatelja koji bi vas mogli osvijestiti ukoliko se nalazite u "opasnoj" kategoriji onih koji više nemaju vremana za privatni život
1 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2013. 12:16h

Bilo da ste vlasnik svoje kompanije ili samo "običan" radnik, prije ili kasnije ćete se naći u situaciji koja od vas zahtijeva odluku.

Opcije će u tom trenutku biti samo dvije: da se konkretno potrudite, zadatak shvatite ozbiljno i prionete na posao ili ležerno nastavite dalje, prepustite se struji i ubjeđenju "riješiće se stvari već nekako".

Oni koji se odluče za drugu opciju naći će vrlo vjerovatno uskoro na raskrsnici opcija dobiti otkaz/potpisati bankrot sopstvene kompanije ili igrom slučaja prosperirati/srećom obogatiti svoje poslovanje. Ali, oni prvi bi mogli da se suoče sa velikim problemom današnje svakodnevice - sveprisutnim stresom i nebrojenim žrtvama na koje smo spremni u lovu na uspjeh.

Business Insider je sastavio listu od šest pokazatelja koji bi vas mogli osvijestiti ukoliko se nalazite u ovoj "opasnoj", prethodno navedenoj kategoriji.

1. Žrtvujete vrijeme koje bi trebalo da provedete sa porodicom za potrebe posla

"Moram da nahranm porodicu" može da bude legitiman izgovor na početku poslovne karijere, ali to je i dalje izgovor. Potrebno vam je temeljno revidiranje utrošenog vremena na razne zadatke. Nemojte da brojite sate provedene u kancelariji već vrijeme koje trošite generalno na posao; odgovaranje na mailove putem pametnog telefona, vrijeme potrebno da dođete na posao, vrijeme koje provedete razmišljajući o poslu te vrijeme koje vam ostaje za sve ostalo.

2. Slobodno i poslovno vrijeme vam se uvijek preklapaju

Nebitno u kojoj se grani djelatnosti nalazite, slobodno vrijeme bi trebalo da je jasno razgraničeno od od radnog vremena. Ponekad bi trebalo da namjerno i "nasilno" povučete crtu između te dvije sfere: recimo, odvojite vrijeme za tenis jer on vrlo vjerovatno nema nikakve veze sa vašim poslom.

3. Ne možete uzeti slobodno vrijeme

Džef Bezos, osnivač Amazona, imao je u svojoj kancelariji krevet na razvlačenje za slučaj da mora da ostane da prespava na poslu. Danas je zbog takve ekstremne posvećenosti svom poslu vjerovatno izuzetno sretan, ali takav princip ne uspijeva svakom, stoga morate jako dobro i temeljno da razmislite ima li to ikakvog smisla uzmete li u obzir ono čime se bavite i čemu težite. Možda se u početku tako nešto čini smisleno, ali kako vrijeme prolazi trebalo bi da naučite kako da postavite neke granice i izvršite stvari u određenom roku kako biste na kraju dana imali i nešto slobodnog vremena da uživate u onome što se zaradili.

4. Stalno živite u stresu i tjeskobi

Naučno je dokazano da vam stres oduzima godine života i smanjuje životni vijek. Razmišljate li o poslu od jutra do mraka, misli su vam usredotočene na jednu stvar te tako vrlo vjerovatno možete da kontrolišete sve što se događa na poslu, ali takav se sistem mnogima često obije o glavu. Ukoliko zgrtanje novca znači kraći životni vijek, možda bi trebalo da razmislite o svojim prioritetima.

5. Vaši su gadgeti uvijek upaljeni

Niko ne voli kad ga baterija u mobilnom izda tokom dana, ali to je ponekad upravo ono što vam treba kako bi misli malo udaljili od stresa i užurbanosti. Kad u ruci nemate konstantno pametni telefon, tablet ili laptop, to će vas prisiliti da pogledate povremeno kroz prozor, povedete razgovor s nekim i dozvolite mislima da vam odlutaju, što je svakako zdravo i poželjno. Buljite li u telefon vidite samo nekoliko djelova stvarnosti, ali ako pogledate oko sebe, vidite sve.

6. Nemate prijatelja

Ako je sva vaša interakcija sa ljudima vezana za vaš posao, imate problem. Radoholičari imaju podebeo novčanik i loš društveni život što je u nekim, izuzetno rijetkim slučajevima dobro. Pravi će vam prijatelji reći ako previše radite, dok će vas kolege samo podsticati na dalji rad jer na kraju i oni ubiru plodove vaše marljivosti. Život bi vas mogao nagraditi uspješnom kompanijom, ali kako pravda nije jedan od onih nepogrešivih fenomena koji nikad ne izostanu, možda se bolje voditi mišlju da je život više od dobrostojećeg bankovnog računa.

Bonus video: