UPOZORENJE STRUČNJAKA

Djeca mlađa od 11 godina ne bi smjela imati mobilni telefon

Jedan od vodećih svjetskih psihijatara očekuje da bi ovu pošast trebalo zaustaviti zvanično soapštenje vlade
222 pregleda 0 komentar(a)
djeca mobilni, Foto: Shutterstock
djeca mobilni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.08.2018. 14:46h

Roditeljima treba izdati zvanično medicinsko upozorenje da ne daju mobilne telefone djeci prije nego što napune 11 godina, izjavio je jedan od vodećih svjetskih psihijatara dr Džon Goldin.

Goldin navodi kako sve više roditelja daju djeci mobilne telefone u vrlo ranom uzrastu, a sve kako bi pratili trendove, prenosi Radio Sarajevo.

Ovaj psihijatar, koji je potpredsjednik Kraljevskog koledža psihologa, očekuje da bi ovu pošast trebalo zaustaviti zvanično soapštenje vlade. Prema njegovim riječima, roditelji najčešće popuste kada im djeca kažu: "Svi moji prijatelju imaju mobilne, a ti meni ne dozvoljavaš."

"U tim situacijama, roditeljima zaista treba nacionalna podrška", poručio je on.

Djeca koja imaju manje od 11 godina ne bi smjela provoditi ni duže od dva sata na društvenim mrežama, koje od djece stvaraju anksiozne i depresivne osobe. Pritom, što su duže na socijalnim mrežama to se stvara više mogućnosti za vršnjačko zlostavljanje na internetu.

Pozvao je i čelnike Fejsbuka i Tvitera da kreiraju platofrme tako da djeca koja imaju manje od 13 godina ne mogu tako lako da se registruju.

Njegovi komentari stigli su uoči objave istraživanja Kraljevskog koledža psihijatara, u kojem je ispitana šteta koja se nanosi djeci zbog suviše vremena koje provedu na internetu.

Ustanovljeno je da četvoro od desetoro djece, koja imaju između 8 i 11 godina, imaju mobilni telefon. Dodajmo i da su naučnici prošle godine dokazali da zavisnost o mobilnim telefonima usporava rad mozga i smanjuje sivu koru.

Takođe, kada je riječ o odraslim osobama, jedno istraživanje je pokazalo da na mobilni gledamo svakih 12 minuta, a šest od deset ljudi u anketi priznalo je da ne može živjeti bez telefona. Polovina ispitanih priznala je da previše vremena provodi onlajn.

Preporučujemo za Vas