Da li je ovo najgori proizvod za bebe

Riječ je o sjedalici za bebe i manju djecu s ugrađenim držačem za iPad, proizvođača Fisher Price, a na internetu je izazvalo najviše negativnih reakcija
10 komentar(a)
sjedalica sa iPadom, Foto: Screenshot (YouTube)
sjedalica sa iPadom, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.12.2013. 10:53h

Na tržištu se ove jeseni pojavio novi oblik dječje opreme koji je izazvao velike diskusije i kritike javnosti, a nedavno je udruženje Kampanja za nekomercijalno djetinjstvo pokrenulo peticiju da se ono povuče iz prodaje.

Riječ je o sjedalici za bebe i manju djecu s ugrađenim držačem za iPad, proizvođača Fisher Price. Na Amazonu proizvođač ističe "kvalitet" ove naprave koja "osigurava iPad od oštećenja", "ima dodatne viseće igračke", "prilagodljiva je djetetu tokom rasta", "ima tri pojasa za bezbjednost djeteta" kao i "dijelove koji se mogu oprati u veš mašini".

Na činjenicu da je neko izmislio sjedalicu u koju ćete zavezati bebu (piše da je namijenjena već novorođenčadi) i izložiti je audiovizuelnim podražajima na udaljenosti od samo 10-15 centimetara od kojih se ne može udaljiti, reagovali su brojni stručnjaci, ali i bijesni čitaoci opisa proizvoda koji je na Amazonu od 63 korisnika dobio prosječnu ocjenu 1,7.

Djeca treba da istražuju okolinu, a ne da pasivno posmatraju pokretne slike na displeju

Korisnici masovno tom proizvodu daju jedinicu uz komentare da im se "gadi proizvođač kojem je pala na pamet takva ideja" pa napravu nazivaju "jednom od najgorih dječjih proizvoda ikad proizvedenih", ističući da stručnjaci, tačnije Savez američkih pedijatra, preporučuje da djecu do dvije godine uopšte ne bi trebalo izlagati nikakvim displejima, jer se trebaju kretati i istraživati svijet, a ne pasivno posmatrati pokretne slike ispred njih.

"Ako želite oštetiti svoje dijete, kupite ovu sjedalicu", najčešći su komentari, uz isticanje da se radi o proizvodu koji potiče zanemarivanje djece, jer bi manje predani roditelji mogli dijete staviti u sjedalicu i tu ostaviti više sati.

Malo je dobrih ocjena ovog proizvoda, a dobro je prihvaćen tek osvrt korisnika koji je napisao da je sjedalica odlična za djecu s određenim poteškoćama u razvoju.

Međutim, kako poznati proizvođač nije naveo da je sjedalica dizajnirana za takve mališane, dojam je da je proizvod koji se može naručiti za 75 dolara jednostavno promašen.

Bonus video: