UREĐENJE enterijera

Podovi ne moraju biti dosadni: Dodajte malo boje!

Kancelarije, radionice i kuhinje su najzahvalnije za ovakvu vrstu preuređenja, pa ako ste dovoljno smjeli, počnite...
237 pregleda 0 komentar(a)
kuća, uređenje, Foto: Pinterest
kuća, uređenje, Foto: Pinterest
Ažurirano: 08.12.2013. 16:23h

Iako su jednobojni podovi od tvrdog drveta popularni već izvjesno vrijeme, ranije je bio sasvim uobičajen pod od hrastovine raznovrsnog dezena i bogatog kolorita.

Kancelarije, radionice i kuhinje su najzahvalnije za ovakvu vrstu preuređenja, pa ako ste dovoljno smjeli, primijenite neki od sljedećih savjeta.

Pripremite površinuZapočnite s brušenjem poda s brusnim papirom (granulacija 159). Ova ruka je za grubo, ne za savršeno gladak pod, dovoljno da premaz dobro prianja na površinu.Očistite podUsisajte prašinu, obrišite čistom vodom ako je potrebno i zatim operite sa sredstvom za čišćenje drvenih podloga. Najvažniji dio ovog koraka je da se podovi dobro osuše nakon što su očišćeni- idealno 1-3 dana. Ako ima vlage u podu dok nanosite osnovni premaz postoji mogućnost da će se stvoriti mjehurići.Osnovni premazVrijeme je da se četkom ili valjkom nanese osnovni premaz-ali kakav? Preporučuje se prodoran, uljni premaz koji će stvarno zapečatiti površinu. Ako koristite uljni premaz, ostavite ga da se suši 24h pa i malo više.

Opet brušenjeMožda se čini naporno i dosadno, no ako ne izbrusite sada, kasnije bi mogli vidjeti nesavršenosti na svakom sloju. Ako pod ne izbrusite ponovno drvena vlakna imaju tendenciju da upiju vlagu i nabubre. Ovog puta koristite brusni papir granulacije-220-koji će napraviti puno finiju prašinu. Nakon što ste završili s brušenjem, usisajte ponovno i koristite “tack” krpu kako bi bili sigurni da je pokupljena sva prašina s poda.

Ne koristite pamučne krpe ili papirnate ubruse jer ćete ostaviti vlakna na podu koja vam mogu uništiti vaš konačni posao.

BojanjeMožete koristiti samo jednu boju ili možete koristiti slikarske trake za dodavanje oblika ili uzoraka na podu u drugoj boji. Možete koristiti četku ili valjak, ali budite sigurni da imate pravu opremu i da ste stavili vrlo tanak sloj boje. Nanesite boju polako s valjkom mod mikrovlakana ili s četkom.

Nećete dobiti nikakve mjehuriće ako bojite s četkom, ali to je vrlo intezivan rad. S valjkom će biti brže, ali morate valjati vrlo sporo kako ne bi nastali mjehurići. Bez obzira koji alat koristili, razmislite o tome gdje ćete početi i završiti.Osnove cjelokupnog procesa su baš kao i primjene laka za nokte: osnovni premaz, boja, završni premaz. Svaki sloj treba da bude lijep i tanak, a svaki sloj treba da se osuši prije nanošenja sljedećeg. Ako površina ispod temeljnog sloja nije čista, dobiti ćete mjehuriće. Nakon prvog sloja, pričekajte najmanje 24 sata prije sljedećeg sloja.Dodajte više slojeva bojeSljedeća su još 2 tanka sloja boje, uz obavezno sušenje od 24 sata između nanošenja. Pokušajte nanositi što je moguće tanje slojeve, debeli sloj boje na podu ostaje ljepljiv duže i sporije se suši.

Završni premazZa dugoročnu trajnost, možete završiti s jednim ili dva sloja polieuretanskog čistog premaza. Ostavite 24 sata da se osuši između slojeva. Pričekajte još maloAko nanosite završne boje, imat ćete pet do šest slojeva premaza na podu. Dobro je strpiti se i pričekati još jedan dan i tek onda hodati po vašem novo obojanom podu, za početak samo u čarapama.Odaberite pravu boju

Ako želite da budete smjeli, pazite da ne pretjerate sa šarenilom. Izaberite nijansu koja će se uklopiti u postojeći dekor. Na primjer, ako imate kuhinju svijetlih tonova, sa bijelim elementima, opredelite se za svjetloplavu ili boju mente.

Odaberite pravu prostoriju

Predlažemo vam da ne farbate sve podove u kući odjednom i da ih ne bojite istom bojom. Za parket u radnoj sobi možete odabrati prelijepu nijansu žute, dok će tamnosivi pod doprinijeti božanstvenom izgledu vaše trpezarije.

Odaberite odgovarajući dizajn

Ako ste vični slikanju ili poznajete nekoga ko to umije da radi, obratite pažnju na dizajn ovog poda, koji je potpuno oživio prostor. Odličan dizajn poput ovog, ako je dobro uklopljen u dekor, svaku prostoriju može učiniti očaravajućom.

Zašto želite da ofarbate podove

Bojenje drvenih podova nije jednostavan zadatak, ali je sa druge strane vrlo isplativ. To znači da farbanje podova košta mnogo manje od kompletne zamjene parketa iz razloga što drvo više ne izgleda kao prije nekoliko godina. To je odličan način da hrastovini povratite život, a da previše ne oštetite budžet.