Njemačka na nogama, nakon odluke da se uspava pas koji brine o dječaku u komi

Taša svako jutro dolazi kod Dilana u sobu i nježno zubima povlači njegovo ćebe, liže mu noge i sjedi iznad njegove glave, tako ga štiteći
12 komentar(a)
Taša i Dilan, Foto: Facebook
Taša i Dilan, Foto: Facebook
Ažurirano: 30.11.2013. 18:39h

Bijes se širi Njemačkom nakon što su vlasti jedne njemačke pokrajine nedavno donijele odluku da uspavaju ili protjeraju psa koji godinama brine od dječaku koji je u komi.

Dilan ima deset godina i od rođenja vegetira. Taša je u njegov život ušla prije šest godina i od tada, dok je Taša uz dječaka, uređaji koji prate njegovo disanje i rad srca, pokazuju poboljašnje dječakovog stanja.

Taša svako jutro dolazi kod Dilana u sobu i nježno zubima povlači njegovo ćebe, liže mu noge i sjedi iznad njegove glave, tako ga štiteći.

Dilanovi roditelji, Barbara i Ekard preselili su iz Berlina u gradić Šonvald, u Brandenburgu, na sjeveroistoku Njemačke, kako bi Dilan boravio u mirnijem okruženju. Iako su ovdje našli mir za dječaka, naišli su i na problem zbog pravila pokrajine Brandenburg koje ne dozvoljava držanje pit bul terijera.

Iako je Taša vakcinisana, prošla je testove, trenirali su je sertifikovani dreseri, vlasti u Brandenburgu žele da zabrane njen boravak uz dječaka jer se nedavno potukla sa drugim psom koji je samo manje povrijeđen.

U jednom od udruženja za zaštitu životinja navode da Taša čak nije ni započela tu svađu, a Dilanov otac se izvinio i kazao da da će da plati troškove veterinara za povrijeđenog psa, ali ništa od svega nije urodilo plodom, već su vlasti u toj pokrajini odlučne ili da Taša napusti taj dio Njemačke ili će biti uspavana.

Podršku psu dao je i Dilanov ljekar, navodeći da ih ne bi trebalo odvajati, jer pas dobro djeluje na dječakovo zdravstveno stanje.

"Moramo zadržati Tašu uz Dilana, ona mu donosi radost. Kad je uz njega, naš sin reaguje i sretan je, njegovo disanje je tiše, a otkucaji srca su normalniji i to mora biti samo zbog tog psa", kazao je Dilanov otac.

Gradonačelnik Šonvalda je ranije rekao da ne može ništa da učini.

"Ruke su mi vezane. Slučaj je jasan - ovaj pas ugrizao drugog. Šta će se desiti ako ugrize čovjeka ili dijete".

No, nakon protesta širom zemlje, Dilanovi roditelji će naredne nedjelje imati novi sastanak sa gradonačelnikom i drugim nadležnima za ovaj slučaj.

Iz kancelarije gradonačelnika sada navode da će, ukoliko se dokaže da je Taša terapijski pas, pokušati da ipak nađe rješenje za ovaj problem.

Bonus video: