najnovija studija

Mame blizanaca žive duže?

Nalazi studije ne znače da je trudnoća sa blizancima zdravija za žene, ali znači da zdravije žene imaju veću šansu da nose blizance
152 pregleda 0 komentar(a)
blizanci, Foto: Shutterstock
blizanci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.11.2013. 09:39h

U poređenju sa drugim majkama, žene koje rode blizance žive duže, imaju više djece nego što se očekivalo, nose bebe u kraćim intervalima tokom dužeg vremena, prema studiji Univerziteta u Juti.

Nalazi studije ne znače da je trudnoća sa blizancima zdravija za žene, ali znači da zdravije žene imaju veću šansu da nose blizance, kaže profesor Ken R. Smit, autor studije i demograf.

"Preovlađujući stav u društvu je da je teret podizanja djece kada žena nosi blizance veliki, ali je zapravo sasvim suprotno. Žene koje imaju prirodnu blizanačku trudnoću, u stvari, žive duže i zapravo su plodnije”, objašnjava Smit.

Oni su ustanovili da u poređenju sa majkama koje su rodile jedno dijete, majke blizanaca žive duže poslije menopauze. Žene koje rode blizance imaju više djece nego što se očekivalo, jednostavno zbog rođenja blizanaca. Majke blizanaca imaju kraće vreme između porođaja.

Reproduktivni vijek – razlika između broja godina na zadnjem prođaju i broja godina na prvom rođenju - bio je veći za majke blizanaca.

Mame blizanaca su takođe bile starije u vrijeme njihovog posljednjeg porođaja.

Preporučujemo za Vas