SAVJETI

Potrošite 500 kalorija dnevno

Za bolji efekat koristite svakodnevne situacije da što više šetate, hodajte dok radite, idite pješke do grada i izbjegavajte lift
72 pregleda 0 komentar(a)
aerobik, trening, vježbanje, Foto: Shutterstock
aerobik, trening, vježbanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.07.2018. 13:14h

Ukoliko ste voljni da smršate, najbitniji korak je promjena načina ishrane, što najčešće podrazumijeva smanjen unos kalorija. Drugi bitan korak je fizička aktivnost, jer dodatno doprinosi potrošnji energije, ubrzava metabolizam i brže se eliminišu suvišni kilogrami. Osim toga, vježbanje utiče na raspoloženje, daje energiju i poboljšava zdravstveno stanje.

Vježbe za mršavljanje trebalo bi da se rade od tri do pet puta nedjeljno, u teretani ili kod kuće, a tokom ljeta najbolje napolju.

Trening bi uvijek trebalo započinjati preskakanjem konopca, trčanjem ili vožnjom bicikla. Nakon toga se izvode ciljane vježbe za oblikovanje mišića.

Za bolji efekat koristite svakodnevne situacije da što više šetate, hodajte dok radite, idite pješke do grada i izbjegavajte lift. Kada steknete bolju fizičku spremnost i kada vam kondicija bude bila na boljem nivou i ako sagorijevate 500 kalorija dnevno, mršavićete pola kilograma nedeljno.

Za početak predlažemo vam jednostavne vježbe koje doprinose boljoj fizičkoj spremnosti.

Čučnjevi

Čučnjevi su odlični ako želite da brzo vidite efekat vježbanja. Iz stojećeg stava raširite stopala u širini bokova, a ruke stavite na potiljak i radite vježbu gore-dolje, pravilno deset puta. Mali predah, pa ponovite opet 10 puta u onoliko serija koliko vam mogućnosti dozvoljavaju.

Skokovi

Noge raširite u širini bokova, a ruke ispružite u stranu. Prvo se dobro istegnite i razdrmajte, što više možete. Zatim, skočite što više. Ponovite ovo deset puta, ali ne žurite. Važno je da kvalitetno i precizno izvedete svaki skok.

Stopala

Deset puta zaredom rukama dodirnite stopala. Kada se ispravljate, ne žurite, već bi to trebalo da bude postepeno ispravljanje pršljen po pršljen. Dišite ravnomjerno i opušteno.

Trbušnjaci

Za početak se trudite da uradite deset pravilnih trbušnjaka. To praktično znači da morate da osjetite da vam se zatežu mišići stomaka dok se podižete, a nikako da "cimate" glavom ka naprijed. Za pravilni rad je poželjno da držite šipku u rukama, uhvatite je u širini ramena, a podizanje od podloge kontrolišite snagom mišića trbuha, prenose Nezavisne.

Preporučujemo za Vas