Lice cijele porodice u domu

Prirodno svjetlo najbolji je izbor ali treba vam i vještačka rasvjeta. Pažljivo razmotrite svaku sobu po danu, bilježite kakvo prirodno svijetlo ima i koliko je treba osvijetliti uveče
2 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2013. 14:23h

Ukoliko želite da sami budete svoj majstor i da kreirate sređivanje kućice po svom ukusu i nahođenju, ipak nemojte zaobići ni mišljenje stručnjaka. Evo nekih tajni o uređenju kuće, koje za vas otkrivaju dizajneri.

Namještaj

Dizajnerka Betsi Barnem kaže da se nameštaj nikada ne smije stavljati direktno na zid. Odmaknete li recimo sjedeću garnituru za koji santimetar, ostavljate prostor za protok vazduha i prijatniju atmosferu u prostoriji.

Pravila treba kršiti

Bili Boldvin za “Freshome” savjetuje da kod uređenja prostora svaki dizajner krši mnoga pravila u procesu osmišljavanja. Na kraju krajeva, kaže ovaj dizajner, važnije je da li taj prostor odražava ličnost vlasnika ili porodice koja u njemu živi. Ai valja voditi računa ipak o praktičnosti uređenja prostora.

Boje

Dizajnerka Kristina Marfi kaže da bi trebalo biti hrabriji u izboru boja, ne robovati klišeu. Ako nećete da živite u sobi sa jarko crvenim zidovima, možete da obratite pažnju na šarene detalje, kao što su lampe, stolnjaci, ramovi za slike.

Plafon

Albert Hadli smatra da je plafon najzapušteniji dio prostorije. Plafon u boji ili sa slikama, poput onih kada su se ranije farbali zidovi sa valjkom koji je stvarao divne sličice po zidu. Biće to iznenađenje za sve ukućane i goste.

Staro i novo

Ištvan Francer je za miješanje starog i novog. Ne morate odmah u radnju da kupujete, izložite recimo fotografije svojih baka i deka, roditelja, svog grada. Takvi detalji čine prostor pravim domaćim ognjištem.

Tapete

Lindsi Harper obožava da lijepi tapete na sve strane, na ormane, plafon, u mala udubljenja, na vrata. Sve zavisi šta volite i koliko smijete.

Udobnost

Marko Hampton prednost daje udobnosti. Bez obzira koji stil uređenja više volite važno je da vaša kućica bude udobna.

Rasvjeta

Oskar de la Renta kao jedan od najvažnijih detalja ističe dobru rasvjetu u svako doba dana. Prirodno svjetlo najbolji je izbor ali treba vam i vještačka rasvjeta. Pažljivo razmotrite svaku sobu po danu, bilježite kakvo prirodno svijetlo ima i koliko je treba osvijetliti uveče. Onda birajte lampe i lampice, sijalice, plafonjere i sl.

Detalji

Stigosmo i do onih najstinijih sitnica, upravo onih koje stanu daju posebnost i draž. Za Ostina Vornera detalji su završni su čin svake priče o uređenju prostora. Takvim dodacima dajete sopstveni pečat i pričate svoju životnu priču.

Detalji - pa to su školjkice koje ste izronilil na moru, čestitke koju vam djeca svojeručno prave svakog Božića, vaša prva cipelica u kojoj ste prohodali ili baletska papučica kada ste mislili da ćete biti Isidora Dankan...

Galerija

Bonus video: