Da li je klasični brak zastarjeli model porodičnog života?

U Njemačkoj postoji čitavo bogatstvo raznih drugih zajednica – od nezakonitih brakova, takozvanih patchwork porodica, homoseksualnih partnerstva...
197 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2013. 15:29h

Institucija braka, njena vrijednost u društvu uopšte kao i klasična slika porodice (majka, otac, djeca) u Njemačkoj se učvrstila sa razvojem građanskog društva u kasnom 18. i 19. vijeku. Tokom perioda nacionalsocijalizma u Njemačkoj, ova se slika ne samo još više učvrstila već postala i apsolutnim idealom koji nije trpio niti najmanje izmjene. Istopolni brakovi bili su ne samo nedopustivi već i zakonski zabranjeni.

Promjena je nastupila tek nakon Drugog svjetskog rata, kada se slika idealne porodice htjela ne htjela morala promjeniti. Majke su bile te koje su čisto sticajem okolnosti same morale da odgajaju djecu, snose odgovornost, zarađuju i brinu se oko domaćinstva.

Situacija se u Njemačkoj međutim radikalno počela mijenjati tek tokom 70-tih godina prošlog vijeka. Promjene koje su se tada počele dešavati u njemačkom društvu, nisu zaobišle ni porodicu, a ni bračne zajednice kao takve.

Rezultat koji se već tada mogao primjetiti, prisutan je i danas. Osim klasičnih porodica i brakova, u Njemačkoj postoji čitavo bogatstvo raznih drugih zajednica – od nezakonitih brakova, takozvanih patchwork porodica, homoseksualnih partnerstva i tako dalje.

Klasični brak više nije jedini

Svi ovi oblici veza su od 2001. godine uvođenjem Zakona o životnim partnerstvima postali ne samo društveno već i zakonski priznati. Njime su prije svega određena prava pred zakonom dobile upravo istopolne zajednice. A kako bi išli u korak s vremenom i promjenama koje se događaju, Evangelička crkva Njemačke objavila je u julu ove godine jednu vrstu pomoći pri orijentaciji po pitanju pozicije braka i poroidice. Ovaj papir izazvao je čitavu buru reakcija i otvorio ne samo diskusiju već i spor. O čemu se uopšte radi?

160 stranica teksta nosi naslov „Između autonomije i upućenosti jednih na druge – osnažiti porodicu kao zajednicu na koju se možemo osloniti“. Tekst je napisan od strane jednog gremija stručnjaka koji su na njemu radili od 2009. godine a upućen je udruženju sastavljenom od 20 njemačkih pokrajinskih evangeličkih crkvi. Riječ o stavu Evangeličke crkve Njemačke prema braku i porodicu. Ali, ono što je izazvalo buru je izjava da ova Crkva priznaje sve oblike porodičnog života, uključujući i istopolne partnerske zajednice kao i takozvane patchwork porodice. Prema tome, klasnični brak kao takav više ne može da vrijedi kao jedina forma.

Ovaj tekst su odmah pozdravili pripadnici liberalne crkvene struje s argumentom kako je Evangelička crkva konačno učinila korak prilagođavanja modernom društvu; korak koji je zapravo već odavno trebao biti učinjen.

Masovni protesti

Međutim, konzervativne struje kritikuju ovaj tekst navodeći da mu nedostaje upravo ono što obećava već u samom naslovu – orijentacija. Oni navode kako tekstu nedostaje prije svega „potvrda hrišćanske slike o braku i porodici kao o savezu s Bogom".

Neki su otišli čak toliko daleko da su osnovali i jednu posebnu inicijativu sa kojom od Evangeličke crkve Njemačke i njenog predsjednika Schneidera zahtijevaju povlačenje teksta. Njihov je argument da autori pomenute „pomoći pri orijentaciji“ zapravo žele da ukinu pojam porodice uopšte, odnosno, prošire (ili omekšaju) ga toliko koliko već to nekome odgovara.

Ovaj stav zastupa i Schneiderov prethodnik, bivši berlinski biskup, Wolfgang Huber.

"Brak je božji dar i osnovan je na božjem blagoslovu. Kao takav on mora da uživa etičku prednost pred drugima te ga stoga i nije moguće ukinuti…Svega toga u tekstu uopšte nema”, rekao je Huber.

Ali, osim čisto teoloških, odnosno, etičko moralnih prigovora, postoje i druge vrste kritika i zamjerki. Tako recimo, teolog i psihoterapeut Rolf Trauernicht navodi kako bi mu bilo draže da pomenuti tekst negdje navodi i savjete na koji način neki brak može uspjeti.

Brak ipak nije zastarjeli model?

Krajem septembra ove godine Evangelička crkva Njemačke sazvala je naučni simpozijum o teološkim pitanjima vezanim za ovu temu. Na njemu su četvorica teologa zaista „dijagnostifikovala“ manjak teološkog diskursa. Predsjedavajući Evangeličke crkve Njemačke Schneider je pak naglasio kako tekst u svakom slučaju pretpostavlja činjenicu da će porodica dalje ostati osnova ove Crkve te da je namjera bila izraziti poštovanje prema naporima koje čine samohrani roditelji i članovi takozvanih patschwork porodica.

Diskusija kako se čini traje i dalje a njen je ishod još uvijek neizvjestan.

Bonus video: