Pet trikova da se izborite sa prašinom

Kako bi vaše čišćenje bilo što efikasnije i kako bi vaš dom ostao što duže ugodan, primijenite 5 jednostavnih trikova
388 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2013. 20:25h

Ključ čišćenja prašine nije u tome da je raspršimo po prostoriji već da je sakupimo i uklonimo, a u tome vam mogu pomoći pamučne krpe, topla voda, limun, maslinovo ulje i sirće.

Kako bi vaše čišćenje bilo što efikasnije i kako bi vaš dom ostao što duže ugodan, primijenite 5 jednostavnih trikova koji zaista pomažu.

1. Napravite promaju

Usisavanje će ukloniti prašinu s vašeg poda i tepiha no tokom sunčanog dana jasno se vidi kako čestice prašine ipak lete na sve strane.

Kako bi spriječili da se, nakon usisavanja, prašina iz vazduha ponovno slegne na namještaju napravite promaju ili upalite klimu na funkciju ventilatora.

2. Napravite antistatičke krpice za prašinu

U pola šoljice tople vode iscijedite 3 limuna i dodajte dvije kašičice maslinovog ulja i sve izmiješajte. Isjecite nekoliko pamučnih krpica (od čaršafa, stare majice…) i stavite ih u posudicu sa poklopcem, pa ih prelijte mješavinom. Poklopite posudu i ostavite da se natope oko dva sata. Iscijedite ih i stavite da se osuše, a kada budu potpuno suve, spremne su za upotrebu. Krpica će privući i pokupiti svu prašinu. Perite ih ručno i ponovite postupak nakon tri korišćenja.

3. Detaljno očistite usisivač

Iako je njegova funkcija da čisti, u filteru usisavača čestice prašine ostaju zaglavljene i strujanje vazduha kroz filter ponovno ih vraća u prostoriju. Jednom mjesečno uradite generalku na usisavaču. Zamijenite filter i vlažnom krpicom prebrišite sve unutrašnje djelove do kojih možete da doprijeti.

4. Koristite pametna sredstva za čišćenje

Ključ čišćenja prašine nije u tome da je raspršimo po prostoriji već da je sakupimo i uklonimo. U posudu sa pola litra mlake vode nakapajte par kapi eteričnog ulja po želji (lavanda, menta, citrusi…) ili maslinovog ulja.

Umočite pamučnu krpicu, dobro je iscijedite i njom prebrišite drvene i plastične površine. Za staklo upotrebite mješavinu sirćeta i vode.

5. Istresite tepihe

Tepisi su glavni sakupljači prašine i zato je vrlo važno da ih detaljno očistite.

Jednom mjesečno izvadite tepih na balkon ili u dvorište i dobro ga istresite.

Galerija

Bonus video: