Zašto su krastavci najbolji saveznici za vašu kožu tokom ljeta

Ako ste "zaradili" opekotine na koži nakon sunčanja, narežite krastavac na tanke kriške i stavite na oštećenu kožu
62 pregleda 0 komentar(a)
Krastavci, Foto: Shutterstock
Krastavci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.07.2018. 13:14h

Krastavci su mnogima omiljeni sastojak ljetnh salata, što ne čudi s obzirom da su vrlo zasitni iako imaju jako malo kalorija.

Nutricionisti će ih preporučiti za zdravo mršavljenje, a dermatolozi za zdravu kožu. Naučnici su u ranijim istraživanjima otkrili da krastavci sadrže fitonutrijente koji pomažu u smirivanju nadražene kože i smanjenju oteklina.

Sadrže i silicijev dioksid, mineral koji je važan dio kolagena i čuva zdravlje kože. Visok udio vode u krastavcima povoljno djeluje na kožu, a osim "iznutra" nakon konzumacije, blagonaklono će djelovati i za lokalnu primjenu kod podočnjaka i kao lijek protiv opekotina.

Ako ste "zaradili" opekotine na koži nakon sunčanja, narežite krastavac na tanke kriške i stavite na oštećenu kožu. Osim ugodnog osjećaja hlađenja, pružićete svojoj koži potrebnu hidrataciju, a silicijum će smanjiti osjećaj žarenja i podstaknuti brži oporavak.

Krastavac je dobar izvor kalijuma, magnezijuma i vlakana te folne kiseline, B vitamina, vitamina A i mangana, koji uništavaju slobodne radikale, ali i molibdena, koji detoksikuje sulfite te triptofon, koji reguliše san, prenosi Večernji.

Bonus video: