ZA DOBRO JUTRO

Pet navika za uspješan dan

0 komentar(a)
buđenje, Foto: Shutterstock
buđenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.07.2018. 17:14h

Dosta vam je odlaganja budilnika Vjerujemo da jeste. Započnite svako jutro uz ovih pet navika za uspješan dan i buđenja s izlaskom sunca postaće vam najljepše doba dana.

Ponekad je jedini način da započnemo jutro odlaganjem sata. Međutim, takav početak dana nije baš obećavajući, a cijelo nas vrijeme prati umor.

Počnemo zaboravljati stvari, a ogladnimo već na putu do automobila pa je obavezno stati do pekare po krafnu.

I tako cijela ideja o zdravom i produktivnom načinu života padne u vodu. Kako bi to spriječili, pratite ovih pet navika i iskoristite jutro najbolje što možete.

Voda prije svega

Započnite dan čašom svježe vode kako bi podstaknuli metabolizam i ubrzali izbacivanje toksina. Na taj ćete način vratiti izgubljenu tečnost i osvježiti tijelo.

Rastežite se

Rastezanje koje traje samo pet minuta poboljšat će cirkulaciju i opustiti mišiće, ali i um. Isprobajte jednostavne poze poput istezanja nogu na podu ili pozu djeteta u jogi. Lakše je tretirati tijelo, dok se osjeća dobro nego kada je već napeto.

Nahranite tijelo

Ujutro je bitno nahraniti tijelo i obogatiti ga zdravim nutrijentima. Doručak nikako nemojte preskakati, a nastojte da sadrži mnogo vitamina i vlakana iz voća i povrća. Ne morate isključiti ni opciju multivitaminskog suplementa, ali dobro se raspitajte o kvalitetu.

Zeleno i samo zeleno

Ujutro je metabolizam uspored, a vama je u interesu pokrenuti ga što prije. Svojevrstan 'boost' za tijelo je unošenje zelenog lisnatog povrća odnosno zelenog smoothieja. Ako vam ukus nije najdraži, 'maskirajte' ga voćem ili proteinom u prahu s okusom vanilije.

Ne gledajte na telefon

Naravno, nije lako, ali ne gledanje u telefon može imati veliki učinak na vaše zadovoljstvo kroz dan. Istraživanja su pokazala da nas telefoni pune negativom, a provjeravanje mailova nas čini tjeskobnima. Neka jutro bude vaše mirno razdoblje, prenosi Radio Sarajevo.

Preporučujemo za Vas