Osvijetljen dom za zdraviji život

Najviše volimo da boravimo u osvijetljenim prostorijama, a kada efetku svjetlosti dodamo i zidove u bojama koje utiču pozitivno na raspoloženje, dobijamo prijatan ambijent u kojem rado provodimo vrijeme sa porodicom i prijateljima
101 pregleda 0 komentar(a)
Velux, Foto: Velux
Velux, Foto: Velux
Ažurirano: 26.07.2018. 06:15h

Brojni naučnici i psiholozi dokazali su da prirodna svjetlost i boravak na otvorenom utiču na naše zdravlje i opšte stanje, a da li biste mogli da zamislite dom bez prozora? Zašto je toliko važna prirodna svjetlost?

Šta kaže nauka?

Nova istraživanja su pokazala da 90% vremena provodimo u zatvorenom prostoru, a više od 30% pod vještačkim osvjetljenjem. Čak 10% populacije pati od depresije prouzrokovane nedostatkom svjetlosti. Brojne studije su dokazale da prirodna svjetlost podstiče produktivnost i pozitivno utiče na zdravlje i imunološki sistem. Svjetlost podstiče i lučenje serotonina, hormona koji utiče na pozitivno raspoloženje. Sve ovo dovodi do jednostavnog zaključka; što više prirodne svjetlosti, bićete zdraviji.

Osvijetljenije doma

Najviše volimo da boravimo u osvijetljenim prostorijama, a kada efetku svjetlosti dodamo i zidove u bojama koje utiču pozitivno na raspoloženje, dobijamo prijatan ambijent u kojem rado provodimo vrijeme sa porodicom i prijateljima.

Kada se bavimo uređenjem doma, po navici potkrovlje smatramo mračnim i nefunkcionalnim. Ipak, danas su to prostorije koje imaju poseban šarm, uređene su u posebnom stilu i svako potkrovlje je drugačije. Ne čudi činjenica da su često izbor i mnogih umjetnika za ateljee, kako zbog difuznog svjetla tako i zbog produktivnosti i ostalih faktora koje smo već spomenuli. Da biste maksimalno iskoristili prostor i stvorili ambijent u kojem ćete raditi, odmarati ili spavati, treba da razmislite o tome šta predstavlja taj prostor za vas i koliko ćete vremena u njemu provoditi. Pomoću VELUX MyDaylight aplikacije možete prikazati dnevnu svjetlost u prostoru koji ste odabrali. Aplikacija vas vodi na veoma jednostavan način do vizuelnog prikaza željene prostorije, te je veoma koristan asistent kada krećete u renoviranje potkrovlja jer se kreira prikaz prostora od 360 stepeni.

Uredite potkrovlje po vašoj mjeri

Ukoliko razmišljate o uređenju potkrovlja, za početak izbacite sve stvari i očistite prostor. Pokušajte da zamislite kako biste željeli da izgleda. Vodite računa da prostor prilagodite svojim potrebama. Dok razmišljate o svim dodatnim troškovima i radovima za koje smatrate da mogu biti prevelik finansijski izdatak, provjerite OVDJE sva inovativna rješenja i posavjetujte se sa onima koji imaju višegodišnje iskustvo u uređenju potkrovlja. Odaberite krovne prozore, svjetlosne tunele i roletne kako biste maksimalno iskoristili dnevnu svjetlost i prilagodili je sebi. Uštedjećete na prostoru i dobiti izuzetnu hidro i termo izolaciju kao i odličnu provodljivost dnevne svjetlosti. Odlučite se za uređenje koje vas neće puno koštati, a značiće puno.

Više o kompaniji VELUX, krovnim prozorima i dodatnoj opremi saznajte OVDJE.

(PROMO)