druga vremena

Da li pamtite omiljenu priču za laku noć?

Svaka druga majka kazala je da njeno dijete smatra televiziju, komjuterske igre ili obične igračke znatno zanimljivijim od knjiga
74 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2019. 15:22h

Vi ćete možda pamtiti priče za laku noć, ali vaša djeca i njihovi vršnjaci vjerovatno neće, jer najnovije istraživanje pokazuje da svega 13 odsto roditelja svake večeri čitaju djeci priču za laku noć.

Jedan od ključnih trenutaka povezivanja roditelja i djeteta vjekovima je bilo pričanje priča pred kraj dana. Završnica uz poučnu, prigodnu, ponekad i malo strašnu priču sa obaveznim srećnim završetkom obezbjeđivala je generacijama djece mirne snove.

Međutim, situacija je danas znatno drugačija i roditelji sve rjeđe čitaju priče za laku noć svojoj djeci, piše britanski Gardijan pozivajući se na istraživanje kompanije "Litl Vuds".

Zanimljivo je da su autori pričanje priče za laku noć vidjeli kao jednu od stvari kojima se bavi majka, pa je tako u istraživanju učestvovalo oko dvije hiljade mama, kao i njihova djeca uzrasta do sedam godina.

Ispostavilo se da čak tri četvrtine majki pamte priče i uspavanke iz svog djetinjstva koje su slušale svake noći, ali da samo trinaest odsto njih svoju djecu svakodnevno uspavljuje na isti način.

Da sitiuacija bude još zanimljivija, čak 87 odsto ispitanih majki tvrdi da je čitanje priča djeci jedna od ključnih stavki u njihovom razvoju i obrazovanju.

13 odsto ispitanica priznalo da ne njeguje ovu tradiciju jer za to nema vremena, dok 9 odsto krivi prisustvo stresa.

Svaka druga majka kazala je da njeno dijete smatra televiziju, komjuterske igre ili obične igračke znatno zanimljivijim od knjiga.

Uz to, čak 4 odsto ispitanica navelo je da njihova djeca uopšte nemaju svoje knjige.

Galerija