MIŠLJENJE DERMATOLOGA

Kom tipu kože ne odgovara kokosovo ulje

„Iako ovo ulje ima mnogo beneficija, ipak zatvara pore. U osnovi, kokosovo ulje je veoma zasićeno i umjesto da se apsorbuje u koži, ostaće na njoj. Posebno se ne preporučuje za lica koja su sklona aknama i mitiserima“
160 pregleda 0 komentar(a)
kokosovo ulje, Foto: Shutterstock
kokosovo ulje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.07.2018. 15:14h

U određenim slučajevima veoma popularan proizvod od kokosa ipak se pokazao kao nedjelotvoran.

Već duže vrijeme govori se o lijekovitim, ali i beauty prednostima kokosovog ulja, o njegovim svojstvima koja blagotvorno djeluju na kožu i kosu, zarastanje ožiljaka i usporavanju starenja kože.

Ipak, postoje slučajevi kada kokosovo ulje opterećenje licu, zatvara pore i spriječava kožu da diše, doprinosi da lice izgleda umorno i ne spriječava pojavu akni.

Po riječima dermatologa i naučnika u klinici Mount Sinai Hospital Džošue Zaichnera, kokosovo ulje je ipak “teško” za lice:

„Iako ovo ulje ima mnogo beneficija, ipak zatvara pore. U osnovi, kokosovo ulje je veoma zasićeno i umjesto da se apsorbuje u koži, ostaće na njoj. Posebno se ne preporučuje za lica koja su sklona aknama i mitiserima“, rekao je.

Iako je kokosovo ulje bogato vitaminom E, linolskom kiselinom koja smiruje iritiranu kožu, ipak se ovo ulje nije pokazalo kao dobro u borbi protiv akni i bubuljica.

Samo u nekim slučajevima, pokazalo se kao odlično protiv upala na koži i akni.

„Ovdje moramo da imamo u vidu, ne ona ljekovita svojstva ulja, koliko gene. Određenim tipovima kože, ulje od kokosa veoma prija, drugima ne. Neki su veoma osjetljivi na ovaj proizvod, drugi ne i u tim slučajevima genetika igra bitnu ulogu“, nastavlja dermatolog.

Možda jedini način da odredite da li ulje od kokosa zaista prija vašem licu jeste taj da probate.

„Treba biti veoma obazriv, jer na tržištu postoji losioni i anti akne gelovi i kreme koje imaju daleko bolji efekat“, savjetuje Dr Zaichner, prenosi Elle.