ODVIKAVANJE

Koliko nikotin ostaje u organizmu?

Istraživanja iz 2010. godine kažu kako će osobe koje puše pet ili manje cigareta na dan imati manje fizičke simptome jer su manje zavisni o nikotinu. Ali, sugerišu emocionalnu vezanost za pušenje
145 pregleda 0 komentar(a)
cigarete, pušenje, Foto: Shutterstock
cigarete, pušenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.07.2018. 14:14h

Nikotin je temeljni sastav cigareta i ono što zapravo stvara zavisnost u pušača.

Tijelo za vrijeme pušenja jedne cigarete apsorbuje do 90 odsto nikotina, čiji tragovi ostaju u organizmu mnogo duže nego što osoba osjeti njegove efekte.

Dva sata nakon što nikotin uđe u tijelo pušača izbaci se tek njegova polovina, što bi značilo da nakon dva sata tijelo ostaje bez pola unesenog nikotina te mu je potrebna nova doza.

Ulaskom u tijelo, nikotin se razgrađuje na 20 drugih supstanci, uljučujući kotinin, anabazin i nornikotin, koji se s vremenom izlučuju u urinu. Uz urin, tragovi nikotina mogu se pronaći u krvi, slini, noktima i kosi pušača.

Kako bi nivo kotinina u tijelu pušača bio u jednakom nivou kao u osobe koja nije pušač, potrebno je čak dvije sedmice, a mnogo više sedmica je potrebno kako bi se nivo u urinu relativno uravnotežio.

Istraživanja iz 2010. godine kažu kako će osobe koje puše pet ili manje cigareta na dan imati manje fizičke simptome jer su manje zavisni o nikotinu. Ali, sugerišu emocionalnu vezanost za pušenje.

Kod osoba koje se odluče na prestanak pušenja, simptomi odvikavanja su najgori par dana do par sedmica nakon pušenja.

Prva sedmica je najčešće najteža, a simptomi se smanjuju u dolazećim sedmciama.

Nakon što nestanu fizički simptomi i sav nikotin iz tijela, osobe i dalje mogu osjećati psihološku potrebu za pušenjem, prenosi Radio Sarajevo.