Kako da opremite dječji kutak za učenje

U dječjoj sobi i u radnom kutku vašeg đaka trebalo bi da budu zastupljene tople, vesele boje koje pozitivno utiču na raspoloženje
78 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2013. 11:51h

Dijete ne mora da ima svoju sobu, ali zato mu je radni kutak neophodan. Prostor za pisanje domaćih zadataka i učenje treba da bude prijatan i izolovan od buke kako bi vaš đak od prvog dana mogao da se posveti svojim obavezama.

Sto smjestite ispod prozora ili pored njega, tako da dnevna svjetlost pada s lijeve strane.

Stolica kičmu čuvca

– Ukoliko u stanu nemate dovoljno mjesta za radni sto, poslužiće vam i trpezarijski. Ne sekirajte se, djeci to ne smeta jer im je od radnog stola daleko važnije da imaju dovoljno prostora za igru.

– Stolica treba da bude udobna, ali prije svega dovoljno visoka kako bi dijete sjedjelo u što prirodnijem položaju.

– Modeli s pomičnim naslonom i stolice koje se podešavaju po visini najbolji su izbor.

– Idealno bi bilo da dijete do kraja srednje škole promijeni tri stolice.

– Stona lampa treba da stoji s lijeve strane, ukoliko dijete piše desnom rukom i obrnuto ako je ljevoruko. Najbolje su sijalice od 40 vati, jer one ne blješte previše. Ukoliko je njegov radni kutak nedovoljno osvijetljen, dijete će se više naprezati, brzo umarati i na kraju će pokvariti vid.

– Sav potreban pribor trebalo bi da mu bude nadohvat ruke da se ne bi krivilo, protezalo i savijalo da dohvati ono što mu je potrebno.

Ne štedite na lampi

– Što u školi za vrijeme nastave, što kod kuće dok uče i rade domaće zadatke, đaci veliki dio dana provedu sjedjeći. Da bi se pravilno razvijalo i da ne bi krivilo kičmu, dijete mora da nauči kako se pravilno sjedi.

On savjetuje roditeljima da dijete opomenu svaki put kada se iskrivi ili previše nagne napred.

– Ukoliko kod kuće steknu naviku da se sjede pravilno, ispravljenih leđa, velike su šanse da će je zadržati do kraja života

Za školarce su najbolje stolice s pomićnim naslonom, koje uz to mogu i da se podešavaju po visini.

Pravilo ugla od 90 stepeni

Dijete treba da priljubi leđa uz naslon stolice i da mu stopala istovremeno budu cijelom površinom oslonjena na pod.

Stolica ne smije da bude previsoka jer će djetetu visiti noge, niti niska, da se ne bi krivilo dok sjedi u njoj.

Vesele boje čuda čine

U dječjoj sobi i u radnom kutku vašeg đaka trebalo bi da budu zastupljene tople, vesele boje koje pozitivno utiču na raspoloženje, koncentraciju i na radnu sposobnost.

Jake boje poput crvene, ljubičaste i zagasitoplave nisu dobar izbor za bojenje zidova i krupne komade namještaja jer izazivaju razdražljivost, umor i brzo zamaranje, ali idealne su za detalje.

Galerija

Bonus video: