Posao koji se nikada ne završava

Evropljanke rade puno radno vrijeme, a da se pri tom ne smanjuje broj kućnih obaveza
3 komentar(a)
žena posao, poslovna žena kuća, Foto: Shutterstock
žena posao, poslovna žena kuća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.08.2013. 12:00h

Studija evropskog društva pokazala je da u posljednjih nekoliko godina sve više Evropljanki radi puno radno vrijeme, a da pritom nisu smanjile broj obaveza koje završavaju kod kuće. Studija je pokazala i da većina ovih žena ima osjećaj da njihov posao nikad nije završen.

Ovi rezultati zasnivaju se na 250 000 intervjua sa ženama iz 30 zemalja Evrope u proteklih 10 godina. Istraživači su otkrili da žene koje rade puno radno vrijeme na poslu, u kući i dalje obavljaju znatno više posla nego muškarci u njihovim porodicama.

Ženski udio posla u različitim zemljama:

U Velikoj Britaniji 70 odsto kućnih poslova obavljaju žene, a dvije trećine tih žena rade više od 30 sati nedjeljno.

Nordijske zemlje imaju najravnopravniju podjelu kućnih poslova među polovima, pa Šveđanke koje rade više od 30 sati nedjeljno obavljaju manje od dvije trećine poslova po kući.

U Južnoj Evropi jednakost je u najvećem zaostatku, pošto u ovim krajevima žene obavljaju najveći procenat kućnih poslova.

U Grčkoj žene obavljaju preko 80 odsto kućnih poslova, a više od tri četvrtine tih žena radi više od 30 sati nedjeljno.

Preko okeana situacija nije mnogo drugačija, jer sve više žena napušta tradicionalnu ulogu domaćice da bi pomogle porodičnim finansijma, ali ne napuštaju i kućne obaveze. U ovakvoj situaciji ne čudi što je među ženama primijećen viši nivo stresa i iscrpljenosti nego ikada ranije. Iako imaju viši nivo tolerancije na stres od muškaraca, jedno istraživanje pokazuje da su na poslu i kod kuće žene izložene mnogo većim stresovima.

Trećina žena zarađuje više od muževa

Jedno istraživanje je pokazalo da u američkim porodicama sa maloljetnom djecom čak 37 odsto žena zarađuje više od svojih muževa, a ipak provode i mnogo više vremena u kućnim poslovima, pa se, nakon što dođu kući, nijihov posao nastavlja u prosjeku duže od dva sata svakog dana.

„Svijetu je potrebno da žene nađu definiciju za uspjeh koja prevazilazi pojmove kao što su novac i bogatstvo. I ženama je potrebno da iskuse radost u poslu i generalno u životu. Na kraju krajeva, sreća nema puno veze sa uspjehom i novcem, nego sa življenjem života koji želimo, a ne onog sa kojim se mirimo“, kaže Arijana Hafington, predsjednica i glavna i odgovorna urednica "Hafington" medijske grupacije.

Bonus video: