Kada je pravo vrijeme da djetetu kupite mobilni telefon?

Većina djece danas mobilni dobije već u prvom razredu osnovne škole, s navršenih sedam godina
106 pregleda 2 komentar(a)
djeca, mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
djeca, mobilni telefon, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.08.2013. 08:45h

Većina roditelja tvrdi da su mobilni kupili djetetu iz sigurnosnih razloga, a nekolicina kako se ne bi razlikovali od drugih vršnjaka i kako bi ispunili želju djetetu.

Djeca danas već sa sedam godina dobijaju svoj mobilne telefone.

Dok su devedesetih godina djeca svoje prve mobilne telefone dobijala tek u tinejdžerskom dobu, u prosjeku u 13. godini, danas se ta granica pomjerila za čak šest godina, pokazala je studija britanskog mobilnog operatera "Mobajl foun čeker".

Prema njoj, većina djece danas mobilni dobije već u prvom razredu osnovne škole, s navršenih sedam godina, piše "Dejli Mejl".

Oko 74 odsto roditelja kaže kako su mobilni svom mališanu dali iz sigurnosnih razloga, kako bi mogli da provjere gdje je njihovo dijete ili da ih dijete nazove ako su mu potrebni, dok 22 odsto roditelja kaže da su ga kupili jer je dijete to samo htjelo, ili zato što sva druga djeca oko njega imaju mobilni telefon.

"Uprkos tome što je glavni razlog davanja mobilnog sedmogodišnjaku sigurnost, mnogi smatraju da je to prerano. Danas djeca već u prvom razredu osnovne škole savršeno barataju pametnim telefonima, što je posljedica veće dostupnosti i ranijeg uvođenja tehnologije u život", zaključio je direktor kompanije koja je vodila studiju, Adam Kable.

Bonus video: