Šta znače snovi koji se ponavljaju?

"Iz nesvjesnog ne može izroniti nijedan san ako ne postoji problem kojim se sanjač bavi u javi"
566 pregleda 4 komentar(a)
spavanje, Foto: Shutterstock.com
spavanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.07.2013. 18:52h

Ukoliko se događa da sanjamo isti san nekoliko puta u nekoliko dana, mjeseci ili godina, najčešće je to zato što nas podsvijest tjera da obratimo pažnju na situacije koje nas u životu opterećuju.

Ukoliko se snovi ponavljaju, podsvijest nas tjera da uočimo neki veliki problem, koji možemo dešifrovati. Ponavljajte i sugerišite sebi da ćete sanjati san koji vas muči, kažu stručnjaci.

"Iz nesvjesnog ne može izroniti nijedan san ako ne postoji problem kojim se sanjač bavi u javi", tvrdi psiholog Rollo May.

Noćne more često upućuju na neko traumatično iskustvo ili situaciju sa kojom se sanjač teško nosi. Događa li se da sanjamo isti san nekoliko puta u nekoliko dana, mjeseci ili godina, najčešće je to zato što nas podsvijest tjera da obratimo pažnju na situacije koje nas u životu opterećuju.

Stručnjaci savjetuju da zapišite sve što vam se događa u životu u tom trenutku, kako se osjećate i što ste posebno doživjeli.

Možda u tom trenutku nećete uočiti odgovor, ali ćete s vremenom svakako doći do rješenja. Katkad su takvi snovi potpuno apokaliptični ili se problemi iz svakodnevice pojavljuju u posve običnim situacijama, ali nabijeni jakim emocijama i propraćeni osjećajem paralizovanosti, odnosno nemogućnošću rješavanja problema.

Psihoanalitičari noćne more i obične snove koje se ponavljaju smatraju pozitivnim, a biće sve češći dok ne obratimo pažnju na problem.

Kada tumačite san, njegovo ponavljanje može vam poslužiti kao pokazatelj koji govori o tome dokle ste stigli u rješavanju problema, te gde ste ovoga puta zaglavili. Često čudnim jezikom snovi govore o unutrašnjim procesima, objašnjavaju odnose sa drugima, izražavaju strahove, blokade.

Kod većine ljudi je temelj problema ponavljanja snova u tome što ne vole sami sebe onoliko koliko bi trebalo ili se drže idealne slike o sebi. Ono što se ponavlja pokazuje da podsvest šalje nežne ili vrlo brutalne slike, odnosno smjernice kako prepoznati problem. Najvažnije je prihvatiti pomoć nesvjesnog i suočiti se s problemom.

Bonus video: