Naučnici: Hladna voda ubrzava mršavljenje

Unos vode spriječava situacije u kojim osoba zamijeni žeđ glađu, usljed čega dolazi do prejedanja
228 pregleda 1 komentar(a)
voda, čaša vode, Foto: Shutterstock
voda, čaša vode, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.07.2018. 15:14h

Mnogi žele izgubiti višak kilograma, posebno prije ljeta, a u tome se uspijeva pravilnom ishranom i vježbanjem. Ipak, pijenje hladne vode takođe može pomoći, tvrde eksperti.

Hidratacija je važna karika u procesu mršavljenja, jer voda pomaže tijelu da izbacuje toksine, ali i poboljšava probavu. Međutim, mala promjena u temperaturi vode koju pijete može napraviti veliku razliku, tačnije može značajno ubrzati mršavljenje.

Istraživanje je pokazalo da pijenje hladne vode može ubrzati gubitak kilograma, a u njemu su učestvovale 24 osobe. Polovina je pila 500 ml hladne vode, dok je druga polovina pila vodu sobne temperature. Rezultati su pokazali da su obje grupe "sagorjele" 2 do 3 posto više kalorija u narednih 90 minuta, međutim, grupa ljudi koja je pila hladnu vodu je doživjela povećanje sagorijevanja kalorija u stanju mirovanja. Broj sagorenih kalorija se povećao jer je organizam morao zagrijati vodu kako bi je probavio.

Unos vode spriječava situacije u kojim osoba zamijeni žeđ glađu, usljed čega dolazi do prejedanja. Sljedeći put kad osjetite glad nakon obroka, popijte čašu vode, to će spriječiti prejedanje.

Čaša tople vode ujutro ubrzava metabolizam, što takođe pomaže pri mršavljenju. Što je metabolizam brži, to sagorijeva više kalorija, prenosi klix.ba.