minja psihološkinja:

Previše gledanja televizije štetno za djecu

Svjetska akademija za pedijatriju (WAP) preporučuje da djeca ispod dvije godine starosti ne gledaju televiziju
225 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2013. 13:23h

Većina djece ulazi u svijet televizije mnogo prije nego što uđu u školu. Prema Kaiser Family Foundation (KFF) dvije trećine odojčadi i male djece gledaju u ekran prosječno dva sata dnevno. Djeca ispod dobi od 6 godina gledaju u prosjeku oko 4 sata u medijima dnevno, prvenstveno TV, ali tu su i igrice i video ili DVD.Djeca i tinejdžeri, od 8 do 18 godina, provode više od četiri sata dnevno ispred TV ekrana i gotovo dva dodatna sata na računaru (nevezano za školske obaveze).

Svjetska akademija za pedijatriju (WAP) preporučuje da djeca ispod dvije godine starosti ne gledaju televiziju i da oni stariji od dvije ne treba da gledaju više od jednog do dva sata dnevno kvalitetnog programa.Prve dvije godine života smatra sa kao kritično vrijeme za razvoj mozga. TV i drugi elektronski medija oduzimaju pažnju i mogu smetati na putu istraživanja, igranja i u interakciji koja podstiče učenje i zdrav fizički i društveni razvoj.

Naravno, TV u umjerenim količinama može biti dobra stvar. Predškolci i školarci mogu dobiti informacije koje im mogu pomoći učenju prirode, društva, muzike, bontona.

No, uprkos svojim prednostima, previše televizije može biti štetno. Djeca koja provode više od četiri sata dnevno gledajući TV, imaju veću vjerovatnoću da će biti umorniji i intelektualno usporeniji. Takođe, djeca koja gledaju nasilna djela su neko ko će pokazati agresivno ponašanje, ali i biti skloni da razviju misli da je svijet zastrašujuće mjesto i da se nešto loše njima može dogoditi. TV likovi često prikazuju rizična ponašanja, kao što su pušenje i opijanje te stoga negativno utiču na razvijenje dječije svjesti o štetnosti ovakvih supstanci po nihovo zdravlje.

Poslije sagledavanja dobrih i loših strana gledanja TV-a, dolazi se do zaključka da je izuzetno bitno pratiti sadržaj TV programa i postaviti vremenske granice kako bi se osiguralo da djeca ne provode previše vremena ispred televizora.

Sa predlozima, pitanjima i sugestijama, našoj saradnici se možete obratiti na e-mail:

radmila.stupar.djurisic@gmail.com

Galerija

Preporučujemo za Vas