MALE TAJNE

Deset saveta za ponedeljak bez stresa

107 pregleda 0 komentar(a)
sreća, posao, zadovoljstvo, Foto: Shutterstock
sreća, posao, zadovoljstvo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.07.2018. 15:14h

Na vaše konačne poslovne rezultate veoma mnogo utiče i način na koji kontrolišete emocije i koliko ste smireni pod stresom. Istraživanja su pokazala da iznenadni naleti stresa podstiču mozak na obnavljanje ćelija koje su zaslužne za bolje pamćenje, ali samo ako stres nije dugotrajan. Top menadžeri razvili su strategije koje im pomažu da se izbore sa stresom. Evo šta treba da radite.

Naučite da cijenite to što imate. Odvojite nekoliko minuta da se prisetite na čemu ste sve zahvalni. Ova navika smanjuje hormon stresa za 23 posto.

Prestanite da se pitate “šta ako”. Konačni ishod je jednostavno nemoguće predvidjeti. Zato prestanite da se zamarate mogućim scenarijima, nego se se fokusirajte na aktivnosti koje će vas smiriti.

Pozitivne misli oslobađaju dugotrajnog stresa. Pomozite mozgu da ne “šeta” i svjesno mu plasirajte pozitivne misli. Jedan od alata je da razmislite o danu i pronađete barem jednu pozitivnu stvar. Ukoliko je nema, vratite se na prethodne dane.

Isključite se. Ne možete biti dostupni 24/7. Napravite pauzi i namerno isključite mobilni ili jednostavno uzmite odmor od provjeravanja mejlova. Ako to ne možete da dozvolite sebi tokom nedelje, onda svakako isprobajte vikendom.

Oprezno sa kafom, jer prevelike količine kofeina podstiču izlučivanje adrenalina, pa umjesto razuma, mogu da vam prevladaju emocije.

San je obavezan. Utiče na emocionalnu inteligenciju i stres. Kad spavamo, mozak se doslovno ponovo puni, prenosi Ljepota i zdravlje.

Recite “ne” negativnosti. Ako vjerujete negativnim unutrašnjim glasovima, vreme je da ih zapišete na parče papira. Doslovno ostavite sve što radite i zapišite ono o čemu razmišljate. Ako usporite negativan trend, bićete racionalniji i lakše ćete razlučivati stvari.

Promjenite perspektivu. Na okolnosti ne možete uticati, ali možete na to kako na njih reagujete.

Dišite! Budite u trenutku svjesni svog daha. Tako će se mozak koncentrisati samo na ono što trenutno obavlja.

Zapamtite da ne morate sve sami. Kako bi ostali smireni i produktivni, detektujte svoje slabe strane pa za njih pronađite pomoć ljudi oko sebe. Ponekad jednostavan razgovor s kolegom može “razbistriti” stvari, prenosi Ljepota i zdravlje.

Preporučujemo za Vas