Šta da sadite ovog proljeća: Omiljene baštenske biljke

U proljeće s početkom vegetacije potrebno ih je prihraniti i redovno zalivati
233 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2013. 15:28h

Vjesnici proljeća su već svuda oko nas, a vi pogledajte naše predloge šta biste mogli da sadi ovih dana u vašoj bašti ili na balkonu.

Hortenzije

Hortenzije najbolje uspijevaju na polusjenovitim i vlažnim mjestima. Ovi ukrasni grmovi, veličine i do 1,5 metara cvjetaju upadljivim cvjetovima bijele, plave, ružičaste ili blijedozelene boje.

U proljeće s početkom vegetacije potrebno ih je prihraniti i redovno zalivati. Boja cvijeta varira zavisno od pH vrijednosti zemljišta - što je tlo kisjelije, cvjetovi su intenzivnije plavi, a kako se kisjelost u tlu smanjuje i boja postaje svjetlija poprimajući ružičaste nijanse.

Lale

Lukovice lala sade se krajem septembra i u oktobru. Nježno ih spuštajte na dno sadne jamice, bez utiskivanja, na dubinu do 10 centimetara.

Sade se u grupama, u običnu baštensku zemlju, a lukovice su dobre ukoliko su tvrde, čiste i glatke, sa svijetlosmeđom ljuspom. Tokom zime trebalo bi ih prekriti slojem suvog lišća i granja.

Poslije precvjetavanja treba prestati sa zalivanjem da bi se stabljika i listovi lale osušili, a nadzemno stablo saseći na 10 cm iznad zemlje.

Lukovice se koriste ponovo, do dvije sezone.

Ruže

Rijetko koja bašta se može zasmisliti bez ruža. Najbolje ih je saditi s jeseni ili na proljeće. Korijen se na sadnicama orezuje, pri čemu se odstranjuju sve bolesne žile.

Sade se na razdaljini ne manjoj od 35 centimetara u rupama dubokim i širokim oko 40 centimetara. Na žile se nabaci malo zemlje, pažljivo se nagazi, pa se rupa zatrpa do vrha, a zatim se zemlja ponovo nagazi a potom zalije.

Kad zemljište upije vodu, sadnica se zagrće motikom, dok se oko nje ne stvori humka koja ravnomjerno prekriva sve izdanke za oko 10 centimetara.

Mali zimzelen

Mali zimzelen je biljka koja je polegli, polužbun. Puzeće stabljike dostižu dužine do 50 centimetara. Listovi su sjajni, tamnozeleni, dugački oko 3 centimetra.

Cvjetovi obično ljubičasti, cvjetaju veoma rano u proljeće, već početkom marta. Ova biljka raste i na osunčanim mjestima, ali bolje uspjeva u polusjenci i sjenci.

Koristi se kao gust pokrivač tla, gušći nego veliki zimzelen, naročito ispod drveća guste krošnje, u alpinetumima, žardinjerama, na terasama i balkonima.

Galerija

Bonus video: