Na vrijeme pripremite svog đaka prvaka za polazak u školu

"Veoma je važno da se kod djeteta njeguje pozitivan stav o polasku u školu, o sticanju novih znanja i da ga učinite ponosnim što polazi u prvi razred"
109 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2013. 08:45h

Polazak u školu svakako predstavlja jedan od najvažnijih momenata u životu i odrastanju svakog djeteta, ali i veliku strepnju za njihove roditelje. Istovremeno, ponosni što im je dijete stasalo za tako važan korak, ali i zabrinuti, roditelji prije ili kasnije moraju sa tim da se suoče i da prema savjetima psihologa, puste svoje dete da napravi samostalne korake i suoči se sa prvom odgovornošću.

Psiholog Dušica Dubljević smatra da upravo od uspješnosti prilagođavanja djeteta na školu, zavisi njegov budući stav prema obrazovanju, motivacija za učenje i razvoj ličnog samopouzdanja.

Iz svog dugogodišnjeg iskustva, kao psiholog u osnovnoj školi, ona uvjerava roditelje da se njihova zabrinutost i vrijeme prilagođavanja djeteta na novu školsku sredinu, znatno može smanjiti pravilnom pripremom djeteta za polazak u prvi razred.

“Veoma je važno da se kod djeteta njeguje pozitivan stav o polasku u školu, o sticanju novih znanja i da ga učinite ponosnim što polazi u prvi razred. Takođe, bitno je da, prije prvog dana polaska u školu dijete naučite osnovnim informacijama (adresa, broj telefona, put do škole..)”

“Veoma je važno da se kod djeteta njeguje pozitivan stav o polasku u školu, o sticanju novih znanja i da ga učinite ponosnim što polazi u prvi razred. Takođe, bitno je da, prije prvog dana polaska u školu dijete naučite osnovnim informacijama (adresa, broj telefona, put do škole..)”, naglašava ona.

Školski psiholog predlaže i da se djetetu pokaže škola prije dana polaska, da bi se umanjio strah od nepoznatog, a da se sve tehničke pripreme, poput kupovine potrebnog pribora, torbi, odjeće, obave zajedno sa budućim prvakom, u lijepoj atmosferi.

Djeca se na rutinu i disciplinu pripremaju od rođenja. Ona koja su već usvojila navike i znaju kada im je vrijeme za igru, odmor, hranu, koje su njegove obaveze, vrlo lako će da usvoje i nove radne navike koje ga čekaju.

Djeca se na rutinu i disciplinu pripremaju od rođenja. Ona koja su već usvojila navike i znaju kada im je vrijeme za igru, odmor, hranu, koje su njegove obaveze, vrlo lako će da usvoje i nove radne navike koje ga čekaju

U školu s nepunih šest

Upis budućih osnovaca u crnogorske škole završen je u aprilu, a u 2012/2013. godini očekuje se da će biti upisano oko 7.500 mališana, dok u tekućoj školskoj godini prvi razred u Crnoj Gori pohađa 69.976 đaka prvaka. Roditelji budućih prvaka, do sada je trebalo da posjete školu na čijem se spisku nalazi njihovo dijete i ponesu izveštaj ljekara o sistematskom pregledu odnosno uvjerenjem da dijete može da započne školovanje. U školu se upisuju djeca koja će u ovoj kalendarskoj godini, u kojoj počinju da pohađaju, navršiti šest godina.

Djetetu se može odobriti upis prije navršetka šeste godina života, na predlog roditelja, a po odobrenju nadležne komisije. Na predlog nadležne zdravstvene službe ili posebne komisije, djetetu može biti i odložen početak školovanja za jednu školsku godinu. Početak školovanja može se odložiti uz saglasnost roditelja, ako se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu.

Bonus video: