Pospremite stan za samo dva sata

Na kraju, neka vaš dom zrači skladom i udobnošću: stavite buket cvijeća na sto, zapalite mirisnu svijeću, stavite lijepe stoljnjake
66 pregleda 10 komentar(a)
kuhinja, čišćenje, Foto: Shutterstock
kuhinja, čišćenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.04.2013. 10:38h

Dolaze nenajavljeni gosti, a kuća izgleda više kao cirkus ili svinjac ili jednostavno morate počistiti cijelu kuću ili stan, a nemate cijeli dan. Bez obzira na motiv, evo kratkih savjeta kako da sve riješite u samo 2 sata. Počinjemo s 15-minutnim radom u kuhinji.

Prvo pospremite radne površine i obrišite ih vlažnom krpom, stavite prljavo suđe u mašinu i operite sudoper.

Sljedećih 15 minuta posvetite pospremanju dnevnog boravka i trpezarije. Uzmite košaru za veš i u nju potrpajte sve što ne spada u ovu sobu (hrpe dječjih igračaka, papuče, odjeća, novine…). Košaru za sada samo odložite u sobu u koju niko neće zalaziti. Bacite smeće.

Krećemo u kupatilo. Operite WC školjku, kadu i lavabo (pazite – ovo nije detaljno čišćenje kupatila, već samo površinsko koje ne smije da traje više od 15 minuta). Pospremite prljavi veš, bacite smeće i stavite čiste peškire.

Na kraju hodnik.

Pospremite cipele i odjeću u ormare. Napravite mjesta za odjeću i obuću gostiju i pripremi im papuče (pogotovo ako je vani mokro).

Odmorite se 15 min uz sok ili kafu.

Isplanirajte hranu i piće koje ćete poslužiti. U sljedećih 30 minuta usisajte sve prostorije i operite podove (dobar i praktičan savjet je korišćenje gotovih maramice za pranje podova – odlično čiste i pod se brže suši).

I na kraju, neka vaš dom zrači skladom i udobnošću: stavite buket cvijeća na sto, zapalite mirisnu svijeću, stavite lijepe stoljnjake. Upalite prijatnu muziku i... - nikako ne palite televizor!

Bonus video: