Vježbe za tanak struk

Zatezanju i jačanju struka doprinosi fizička aktivnost, naročito trčanje i plivanje, ali postoje i ciljane vježbe kojima može da se oblikuje ovaj dio tijela
203 pregleda 0 komentar(a)
ravan stomak, Foto: Shutterstock
ravan stomak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.07.2018. 12:14h

Tanak struk nije samo estetski poželjan, već je bitan i zbog očuvanja zdravlja. Naime, nagomilavanje masnoća, kako na središnjem, tako i na bočnim djelovima stomaka, s vremenom može da uzrokuje mnogobrojne pormećaje u organizmu. Masno tkivo oko abdomena može da bude hormonski aktivno i da dovede do porasta krvnog pritiska i masnoća u krvi, kao i do poremćaja u lučenju insulina. Da biste izbegli ova stanja, važni su raznovrsna i uravnotežena ishrana, ali i redovna fizička aktivnost.

Zatezanju i jačanju struka doprinosi fizička aktivnost, naročito trčanje i plivanje, ali postoje i ciljane vježbe kojima može da se oblikuje ovaj dio tijela. Predlažemo pet vežbi kojima, za početak, možete da aktivirate mišiće struka.

Lijevo-desno

Lezite na leđa sa rukama ispruženim pored tijela. Ispravite noge i spojite ih, pa polako počnite da ih dižete prema glavi. Telo i noge bi trebalo da naprave ugao od 45 stepeni. Potrudite se da vam ramena, ruke i glava budu na podu, jer njih ne treba da dižete dok podižete noge. Zatim lagano okrećite kičmu, naginjući noge ka desnoj strani, dok ne osetite da vam mišići sa strane stomaka rade. Noge moraju biti skupljene. Ponovite isto u lijevu stranu. Uradite tri serije po 10 puta, zadržavajući se na svakoj strani po dvije sekunde.

Podizanje bokova

Sjedite na jedan kuk, sa blago savijenim nogama. Zatežući butine i stomačne mišiće, podignite kuk sa podloge, istovremeno podižući ruku preko glave. Listovi bi trebalo da budu postavljeni nisko u odnosu na pod. Izbrojte do osam. Ponovite vježbu sjedeći na suprotnom kuku. Uradite po 15 podizanja sa svake strane.

Rotacija

Sjedite na podlogu za vježbanje sa ispravljenim leđima. Noge blago raširite, tako da budu šire od ramena. Ruke ispružite u liniji s ramenima. Rotirajte ramena tako da možete da dodirnete lijevu nogu desnom rukom. Vratite se u početnu poziciju i ponovite vježbu na suprotnu stranu.

Makazice

Lezite na stomak sa spojenim butinama. Ruke ispravite ispred sebe. Podignite ruke, grudi i glavu i zadržite se u tom položaju. Naizmenično podižite/spuštajte desnu ruku i lijevu nogu i lijevu ruku i desnu nogu, ne spuštajući ih na pod.Uradite 10 serija, svaki put brojeći do 20. Napravite pauzu od 10 sekundi između svake serije.

Pridržavanje lopte

Za ovu vježbu vam je potrebna lopta koju bi trebalo da držite sa obije ruke. Sjedite na podlogu, savijte kolena, a stopala držite ravno na podu. Nagnite se unazad, tako da ugao između torza i nogu bude 45 stepeni. Ruke držite ispred sebe u visini grudi. Blago okrenite samo gornji dio tijela u desnu stranu. Vratite se u početnu poziciju, pa se blago okrenite u lijevu stranu, najviše što možete. Vježbu ponovite 30 puta za svaku stranu, prenose Novosti.

Bonus video: