Muškarci žele djecu jednako jako kao i žene

Glavni razlozi zašto muškarci žele djecu su kulturološki i porodični pritisci, dok je za žene to više lična želja i prirodni poriv
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2013. 12:43h

Muškarci skoro jednako kao i žene u određenoj dobi svog života žele djecu, stoga ne čudi da su oni bez svojih potomaka skloniji depresiji, izolovanosti i ljutnji, navodi se u istraživanju britanskog univerziteta Keele.

Glavni razlozi zašto muškarci žele djecu su kulturološki i porodični pritisci, dok je za žene to više lična želja i prirodni poriv, piše Daily Mail.

Istraživanje je obuhvatilo muškarce i žene bez djece, prosječne starosti od 40 godina i pokazalo da 59 odsto muškaraca i 63 odsto žena želi djecu. Od ljudi koji su željeli djecu, pola ih je doživjelo društvenu izolaciju jer nisu imali djece, u poređenju sa 27 odsto žena.

U depresiju je zbog nemogućnosti da postanu roditelji palo 38 odsto muškaraca u poređenju sa samo 27 odsto žena. Jedan od četiri muškarca osjetili su ljutnju jer nisu imali djece što je bio slučaj samo sa 18 odsto žena. Čak 56 odsto muškaraca bilo je tužno jer, kao ostali "srećni" parovi, nemaju djece, dok se s time tako nosilo 43 odsto žena.

Neki muškarci priznali su da je stidljivost bila glavni faktor u ostvarivanju veza bez djece.

"Istraživanje je pokazalo da postoji sličan nivo želje za roditeljstvom među muškarcima i ženama te da muškarci osjećaju više ljutine, depresije, tuge, ljubomore i izolovanosti od žena, a oba pola osjećaju sličan nivo žudnje. Zaključci se suprotstavljaju vjerovanju da žene više žele da imaju djecu nego muškarci te da dožive čitav niz negativnih emocija mnogo dublje nego muškarci", objašnjava istraživač Robin Hedli.

Bonus video: