BOEMSKI STIL

Uređenje prostora: Izrazite svoju ličnost

Poklonici boemskog stila najčešće vole tople zemljane boje, kao i boje metala i dragog kamenja koje mogu biti više ili manje dominantne.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2019. 22:56h

Stil uređenja lišen pravila, govori o slobodi duha, kreativnosti i buntovnosti. Za ljude koji vole dom pun života, kulturalnih obilježja i zanimljivih detalja iz cijelog svijeta. U potpunoj je suprotnosti sa modernim tendencijama i odgovara bezbrižnom, opuštenom i neobičnom stilu življenja. Iako za razliku od ostalih stilova uređenja ovdje nema jasnih pravila kojih se treba pridržavati, boemski uređene prostorije imaju lako prepoznatljivu notu.

Kako je suština ovog stila rušenje svih pravila, moglo bi se reći da ga je najlakše implementirati.

Originalnost i neponovljivost je karakteristika boemskog stila, te ključnu ulogu upravo igra vaša ličnost. Proniknite u svoje umjetničke, kreativne dubine i ispoljite ih kroz igru boja i dezena.

Ako ste od onih koji se pitaju “Zašto bi se morala zavjesa slagati sa tepihom?” ili “Zašto da ne ukrasim svaki ćoškić svog doma?” ili “Ko kaže da se te boje ne slažu?”, … onda je ovaj stil baš za vas.

Poklonici boemskog stila najčešće vole tople zemljane boje, kao i boje metala i dragog kamenja koje mogu biti više ili manje dominantne. Zagasite boje ljubičaste, boje rđe, plameno- narandžaste i električno plave su obavezne na ukrasima, zavjesama ili jastučićima.

Nekoliko godina ranije, bijela nije postojala u boemski opremljenim prostorima, dok se danas mnogi boemski enterijeri mogu pohvaliti svježinom koju je unijela bijela.

Ne bojte se da miješate naizgled nespojive boje, dezene i teksture. U ovom slučaju, što više - to bolje! Nema premišljanja koji ukras bolje pristaje prostoru, jer sve pristaje, sve dok se vama dopada.

Prirodne i grube materijale kao što su na primjer juta i sisal kombinujte sa nježnim šanilom ili svilom. Ono što će približiti te dvije krajnosti je njihov blago izlizan izgled, bez sjaja. A rese su skoro nezaobilazne u boemskim enterijerima – od jastučića, preko zavjesa do abazura.

Za namještaj u ovom štihu dovoljno je pretražiti buvljake, antikvarne prodavnice, a može se možda nešto pronaći i na tavanu kod bake. Svoje pravo mjesto u boemskom enterijeru naći će starinski i polovni namještaj, što je ključna odlika, dok oblik i veličina komada ne igraju skoro nikakvu ulogu. Suština je da se iza svakog komada namještaja krije neispričana priča.

Iako nije bitno da li je namještaj star 20 ili 100 godina, najčešće se u takvim enterijerima mogu vidjeti komadi sa prelaza iz devetnaestog na dvadeseti vijek, sa bogatim drvenim gravurama, tapacirani u tkanine zasićenih boja.

Raspored namještaja ne treba da vas brine, jer ko još razmišlja o rasporedu u boemskom stilu? Igrajte se, pomjerajte, premještajte… dok vam se ne svidi rezultat.

Detalji i ukrasi ovdje imaju veoma važnu ulogu, jer treba da pričaju priču upravo o ljudima koji tu žive, o njihovim željama, putovanjima, interesovanjima… Boemi su svjetski putnici i umjetnici koji vide ljepotu u svemu, tako da će kao dekor biti podjednako važne vintidž bočice, kožni koferi ili kristalni luster.

Ispunite svoj dom svijećama, umjetničkim slikama, uramljenim posterima, raznim suvenirima i ručnim radom. Šljokice, ogledala, tapiserije – sve to ide jedno s drugim. Jedino pravilo je da svaki detalj mora pričati neku priču.

www.passiondecor.me