Saznajte koje biljke čiste vazduh u kući

Da biste svojoj porodici obezbijedili čist vazduh, trebaće vam samo nekoliko lijepih biljaka
229 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2013. 13:49h

Neke sobne biljke apsorbuju i štetna zračenja koja emituju ekrani televizora i monitori računara, dok druge eliminišu štetne hemijske supstance iz boja, lakova, razređivača i sredstava za čišćenje.

Da biste svojoj porodici obezbijedili čist vazduh, trebaće vam samo nekoliko lijepih biljaka kao što su fikus, dracena, paprat, aloja i kaktus.

Na devet kvadratnih metara prostora bilo bi dobro da imate jednu biljku.

Dracena

Prija joj svjetlost, ali ne i direktno sunce. Ne držite je na promaji jer će brzo ostati bez većine listova.

Na devet kvadratnih metara prostora bilo bi dobro da imate jednu biljku

Redovno je tuširajte, pa će lijepo napredovati. Dracena je nezamjenljiv prečišćivač vazduha pošto smanjuje koncentracije formaldehida, isparljivih materija iz sredstava za čišćenje, lakova, razređivača, sprejeva i dezodoransa.

Fikus

Traži svjetlost, ali ne podnosi promaju niti nagle promjene temperature. U ljetnjem periodu na svakih osam dana perite mu lišće mlakom vodom u kojoj ste rastvorili malo kalijumovog sapuna, a posle toga isperite čistom vodom.

Fikus neutrališe duvanski dim, smanjuje koncentracije ugljen-dioksida, ugljen-monoksida i trielina, hemikalije koja se nalazi u bojama i lakovima.

Paprat

Zahtijeva dosta vlage, a ne voli direktno sunce, pa je treba čuvati u kuhinji ili kupatilu, ali samo ako imaju prozore.

Često je prskajte odstajalom vodom i đubrite na tri mjeseca. Ova biljka smanjuje koncentraciju formaldehida iz namještaja, lijepka, boja, plastičnih kesa, deterdženata, tkanina i zavjesa.

Kaktusi

Lako se gaje i dobro napreduju, ne traže svjetlo ni posebnu njegu, pa opstaju i kod zauzetih osoba. Kaktusi, naročito oni veći, smanjuju koncentraciju isparljivih organskih materija i apsorbuju štetno elektromagnetno zračenje.

Aloja

Zaliva se jednom nedjeljno, ne voli direktno sunce, ali treba joj prskati listove tečnim đubrivom na 15 dana.

Aloja smanjuje koncentraciju isparljivih organskih materija i upija elektromagnetno zračenje televizora, monitora, mikrotalasnih pećnica i mobilnih telefona.

Galerija

Bonus video: