POMIRENJE JE DUG PROCES

Kako "izliječiti" brak nakon prevare?

Oni koji prevare partnera ponekad su puni ponosa jer su i dalje poželjni, osvojili su novog ljubavnika. Zvuči strašno, ali to je nešto sa čime se stručnjaci susreću
595 pregleda 0 komentar(a)
prevara, svađa, par, Foto: Shutterstock
prevara, svađa, par, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.01.2019. 10:10h

Mnogi muškarci i žene varaju svoje partnere iako žive u sretnom braku, kaže psihijatar dr Kenet Pol Rozenberg. Ljudi uglavnom varaju zato da bi zadovoljili biološku potrebu za romantičnim uzbuđenjem.

- Želja za osjećajem da smo voljeni nam je usađena u DNK. Ali, otkriti da vas partner vara je velika trauma. Kao što je ljubav najsnažnija zavisnost, najintenzivnija stimulacija sistema nagrađivanja mozga, tako gubljenje ljubavi može rezultirati bolnim prekidom i panikom, kaže on.

Razumljivo je da se čovjek tada osjeća kao da se sav svijet oko njega urušio i nade za bolju budućnost nema, ali većina brakova može da preživi aferu, kaže dr Rozenberg, a prenosi Daily Mail.

Najjača preporuka svim parovima je - razmislite prije nego djelujete. Kada prevareni partner neumoljivo plače, tjeskoban je i ljut mjesecima, to može ponekad natjerati onoga koji je počinio prevaru da još više traži utjehu kod nekog drugog. Iako je to možda ponekad teško shvatiti, varanje može izazvati vrlo malo osjećaja kajanja.

Oni koji prevare partnera ponekad su puni ponosa jer su i dalje poželjni, osvojili su novog ljubavnika. Zvuči strašno, ali to je nešto što često susrećem, kaže dr Rozenberg.

Pomirenje je dug proces. Osim toga, ono što se, takođe, često događa je to da prevareni supružnik želi svog partnera očajnički više nego prije. Drugi partner postaje izazov za osvajanje, a to je recept za katastrofu.

Prevareni suprug će vjerovatno željeti znati sve detalje. Iako je ta želja normalna, ona donosi više zla nego dobrog u vezu, jer tu potrebu zapravo nikada ne možete zadovoljiti.

Prema terapeutkinji Patriciji Love, najbolji način da supružnik koji je bio prevaren vrati odnos u normalu je fokusiranjem na svoje zdravlje i svoju dobrobit. Kaže kako istraživanja pokazuju da kada djeluje “seksualnije” nakon afere, zapravo ostavlja utisak da je očajna. Umjesto toga, bolje je pokazati ponos i nezavisnost, slijediti svoje snove i pokazati da ih prevara neće slomiti.