Otkrijte tamne strane kruzera

Umjesto opuštanja i uživanja, 4200 putnika i posade provodili su noći na tepihu prljavom od fekalija, jeli kečap i zemičke i vršili nuždu u plastične kese.
59 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2013. 11:28h

Ogromni brodovi za krstarenja diče se zabavom, dobrim jelom, avanturom, opuštanjem i obilaskom mnogih znamenitosti. U najvećem broju slučajeva i jeste tako. Sa druge strane, još nismo zaboravili šta se dogodilo sa Kosta Konkordijom, i evo šta smo sve naučili iz te i drugih katastrofa.

1. Prepušteni sudbini i nemoćni

Kruzer Trijumf je pet dana plutao u Meksičkom zalivu, jer je požar u mašinskom dijelu presjekao pogon broda, struju, odvode za kanalizaciju, grijanje i klima uređaje. Umjesto opuštanja i uživanja, 4200 putnika i posade provodili su noći na tepihu prljavom od fekalija, jeli kečap i zemičke i vršili nuždu u plastične kese. Kada su pristali u luku u Alabami 14. februara, neki od putnika su kleknuli na koljena da poljube suvu zemlju pod sobom.

2. Pirati

Kruzer Melodi, koji je u aprilu 2009. krenuo na luksuzno putovanje iz Južne Afrike do Italije sa 1000 putnika i 500 članova posade, već posle par dana okružili su pirati i otvorili vatru. Obezbjeđenje broda je uzvratilo, što je zadržalo napasnike, dok obalska straža uz pomoć španske mornarice nije savladala devet kindapera u pokušaju i ispratila brod u sigurne vode.

3. Plutao nasukan i prevrnut

Kosta Konkordija je pretrpjela nejveću katastrofu u skorijoj istoriji kruzera, kada je u januaru 2012. poslije samo tri sata od isplovljavanja udarila u stijenu. Brod je odmah utonuo u tamu i stao.

Kada se dramatično nakrivio, panika je eksplodirala među putnicima, koji su krali jakne za spasavanje jedni od drugih i skakali u vodu umjesto da sačekaju čamce za spasavanje. Tom prilikom je poginulo više desetina putnika i članova posade od 4,229 koliko ih je bilo ukupno, a jedan putnik je uporedio svoje zastrašujuće iskustvo sa katastrofom koja je zadesila Titanik.

Bonus video: