Dom u nijansama neba i mora

Kada su u pitanju detalji, dekorateri savjetuju poseban oprez, jer ova boja nije uvijek "zahvalna" za kombinovanje
172 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2013. 20:00h

Svake sezone poznati dekorateri izdvoje nekoliko boja koje postanu imperativ u enterijeru, a u 2013. godini glavni akcenat stavljen je na plavu.

Stručnjaci su se opredijelili za ovu boju jer djeluju otmeno, sofisticirano, ali emituju i hladnu energiju, pa je zbog toga dobro da se kombinuje sa toplim nijansama.

U trendu su baš sve nijanse plave boje, od nježnih tonova neba preko mornarske i sivoplave do teget. Vrlo zanimljivo izgleda i kada se kombinuju sve ove nijanse, jer uprkos tome što su različite, izgledaju kao jedinstvena cjelina u ambijentu.

U zavisnosti od toga da li je svjetlija ili tamnija, plava može da prostor učini većim ili ga vizuelno smanji.

Za velike i dobro osvijetljene dnevne boravke, posebno kada je tavanica podignuta, dekorateri preporučuju kraljevske nijanse na jednom ili dva zida, kao i na draperijama ili većim dekorativnim komadima. Ova nijansa se odlično kombinuje sa namještajem sniježno bijele nijanse i čini ga upadljivijim.

Ukoliko je soba mala i nedovoljno osvijetljena, idealno rješenje za nju su zidovi u nebo plavom tonu, koji će joj dati "lepršavost", pa čak ni namještaj tamnih boja neće djelovati opterećujuće u estetskom smislu. Takođe, za hodnik, dječju i spavaću sobu ili trpezariju, preporučuju se popularne prugice u svijetlim nijansama plave i bijele boje.

Kada su u pitanju detalji, dekorateri savjetuju poseban oprez, jer ova boja nije uvijek "zahvalna" za kombinovanje. Snažni tonovi poput teget i mornarsko plave moraju da se "ograniče", jer privlače pažnju, pa ako je nekoliko stvari u ovoj nijansi, prostor djeluje prenaglašeno i u vizuelnom smislu teško, umjesto da bude udoban i prijatan.

Galerija

Bonus video: