Generacijske razlike u kancelariji: Prevazilaziti barijere

Imajte u vidu da od starijih kolega možete mnogo toga da naučite i koristite ovu priliku. Morate biti istrajni i vrijednim radom, trudom, pristojnošću i korektnim odnosima, dokazati svoju vrijednost.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2013. 09:51h

Kakvo je vaše radno mjesto? Sa koliko ljudi dijelite kancelariju i kako to utiče na vas? Sve češće se firme odlučuju za tzv. “Open space modele”. Oni imaju svoje mane i neke od njih su: konstantna buka od koje radnici ne mogu da se koncentrišu, povećani stres, odsustvo svake privatnosti i osjećaj stalne kontrole.

Stare kancelarije polako postaju san zaposlenih koji rade u ovakvim prostorima. Jedan od problema koji više dolazi do izražaja u klasičnim kancelarijama je svakako generacijska razlika među kolegama.

Ako ste najmlađi u kancelariji punoj starijih kolega vrlo je vjerovatno da ćete morati da slušate kako “ove današnje generacije malo toga znaju, žele sve sad i odmah” ili će vas pak paziti i maziti i neće vam dati mnogo toga da uradite, jer ste mladi i ne znate.

Imajte u vidu da od starijih kolega možete mnogo toga da naučite i koristite ovu priliku. Morate biti istrajni i vrijednim radom, trudom, pristojnošću i korektnim odnosima, dokazati svoju vrijednost.

Ne zaboravite da je danas, srećom, poslovna šansa u većoj mjeri data mladim ljudima i da uglavnom ne postoje više ona unapređenja isključivo po senioritetu, već to više ide po zasluzi i učinku, pa shodno tome u korektnim firmama niko nikoga neće ugrožavati čisto zbog godina.

Ako ste stariji među mlađima, nemojte se osjećati ugroženo, potrudite se da se uklopite onoliko koliko je to moguće i dajte svojim kolegama do znanja da vaše iskustvo može da im pomogne i da se vi dobro možete uklopiti u tim.

Imajte razumijevanja i tolerancije za njihove priče i stavove, kao i za početničke greške, jer su se stvari promijenile od vremena kada ste vi bili na njihovom mjestu. Trudite se da budete u toku sa aktuelnim temama i ako ne znate pitajte, sigurno postoje stvari koje vi od njih možete naučiti - ako ništa drugo, vjerovatno su više u toku sa novim tehnologijama.

Generealno, najbitnije je da pokušamo da sami prevaziđemo tu barijeru koju predstavlja razlika u godinama i da se prihvatimo da su pored nas naše kolege - starije ili mlađe nebitno je, koje su tu zbog svojih sposobnosti i doprinosa firmi i timu. Oni mogu mnogo da nauče od nas i mi od njih, zajedno doprinosimo timu i ostvarujemo zadate ciljeve.

Bonus video: