Otvoreni prostor: Izazov za opremanje

Osvjetljenje je ključan element u opremanju svakog prostora. Izbjegavajte sistem isključivo plafonske rasvjete
214 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2013. 15:04h

Moderan stil života zahtijeva kuće i stanove otvorenog plana, sa centralnom prostorijom koja obuhvata kuhinju, trpezariju i dnevni boravak, a nerijetko i radni kutak. Sav dnevni porodični život kao i primanje gostiju, dešavaju se upravo tu. Koliko god prostrana ili skučena, prostorija otvorenog plana je izazov za opremanje, jer ima manje zidne površine uz koju smo navikli da postavljamo namještaj.

Ukoliko opremate prostoriju od nule, dobro je da prvo stavite na papir koje su vaše potrebe i kakve funkcije treba da postoje. Zatim određujete karakteristike prostora, odnosno da li želite moderan, minimalistički ili eklektičan prostor, što će biti smjernica za izgled i količinu namještaja. Da li želite fotelju? Otvorene ili zatvorene police? Ugaonu garnituru ili jednu sofu?

Takođe, nemojte svoje primarne potrebe podrediti periodičnim, tj. ako samo nekoliko puta godišnje primate veći broj gostiju, nemojte zbog toga birati veliki trpezarijski sto ili kompletnu garnituru za sjedanje, koji bi vam mogli smetati veći dio vremena.

Ovaj korak analize ličnih potreba i želja je veoma važan, jer će umnogome pomoći u daljem opremanju. Ukoliko živite u već opremljenom open plan prostoru, zapišite sve svoje potrebe i želje da biste imali uvid da li i šta je potrebno promjeniti.

Otvoren prostor treba podijeliti na zone po funkcijama, a posmatrati kao cjelinu. Pošto su otvoreni prostori siromašni zidovima, zone odvojite grupisanjem namještaja iste funkcije, tepisima, niskim konzolama ili otvorenim policama, a boje neka se ponavljaju u svakoj zoni. Dominantna boja jedne zone, treba se naći u detaljima drugih zona i obrnuto.

Najbolje je da osnovna paleta bude neutralna - bijela, siva, crna, krem, braon, što se odnosi na parket ili pločice, kuhinjske elemente, trpezarijski sto i garnituru za sjedanje. Boje, dezene i oblike unesite kroz dekoraciju, tepihe, zavjese, osvjetljenje i sitan namještaj.

Razmišljajte na veliko. U odnosu na veličinu same prostorije, odlučite se za bar jedan veliki komad namještaja što pomaže da se prostor vizuelno "prizemlji" i da se lakše odredi centar pažnje. Veliki tepih ili ugaona sofa velikih dimenzija. Isti efekat imaće predimenzionirani luster ili slika koja zauzima cijelu površinu zida.

Osvjetljenje je ključan element u opremanju svakog prostora. Izbjegavajte sistem isključivo plafonske rasvjete. Investirajte u impozantan luster ili više njih iznad trpezarijskog stola radi balansa cjelokupnog prostora, a ostatak prostorije obogatite kombinacijom podnih i stonih lampi. Za kuhinjski dio najviše odgovara dobra ugradna rasvjeta.

Ne manje bitne su i tkanine, jer oplemenjuju ambijent i smanjuju zvučnost otvorenog prostora. Tepisi će smanjiti odzvanjanje, a stvoriće i utisak "sobe u sobi" i samim tim ugodniji ambijent. Kod postavljanja tepiha, vodite računa da bar jedan dio sofe stoji na njemu. Zavjese možete izabrati po želji, sa ili bez drapera, ali ih postavite od plafona do poda, pa čak i cijelom širinom zida ako je prozor veliki.

Ukoliko ne želite zavjese ili tepihe, zvučnost možete smanjiti slikama na zidu, pa čak i tapetama koje su odličan izbor za vizuelno odvajanje zona. Izaberite motiv koji volite i postavite u jednoj zoni, ponavljajući motiv ili boje u drugim zonama.

www.passiondecor.me

Galerija

Bonus video: