Psihološka testiranja: Nema pogrešnih odgovora

Ukoliko imate nejasnoće prilikom testiranja slobodno postavite pitanje. Danas je to izuzetno rijetko, ali ukoliko se desi da na testiranju bude testirana vaša inteligencija, ne morate brinuti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2013. 11:58h

Prilikom prijema kandidata u radni odnos, sve češće su neophodan dio selekcije psihološka testiranja. Kandidatima su ona uglavnom nepoznata i sve interesuje šta ih očekuje i kakve informacije o njima poslodavac može dobiti na ovaj način.

Psihološka testiranja su u savremenom svijetu uobičajena stvar i ako ih firma u kojoj ste konkurisali primjenjuje, to samo znači da nastoji da valjanije i pouzdanije sprovede postupak selekcije kandidata.

Nikako ne znači da bilo ko u toj firmi misli da ste ludi, glupi, nenormalni, “specijalan slučaj” ili nešto drugo od brojnih etiketa takve vrste kojih smo se tokom godina prakse naslušali.

Testovi koji se primjenjuju u kompanijama su namijenjeni normalnoj populaciji, dakle ne pogoduju otkrivanju patologija.

Testovi ličnosti koji se koriste uglavnom mjere skorove ispitanika na dimenzijama ličnosti koje svi posjedujemo u određenoj mjeri. Treba da znate da u testovima ličnosti nema pogrešnih odgovora, jedino treba da budete potpuno iskreni.

Ovi testovi se najčešće koriste da bi se provjerio način na koji funkcionišete u timu, vodite grupu, način na koji biste se uklopili u kolektiv i sl.

Ukoliko imate nejasnoće prilikom testiranja slobodno postavite pitanje. Danas je to izuzetno rijetko, ali ukoliko se desi da na testiranju bude testirana vaša inteligencija, ne morate brinuti jer je najvjerovatnije da se neće pojaviti neke značajne razlike između kandidata, pretpostavlja se da svi imate koeficijent inteligencije koji je u granicama normale.

Ako osjećate strah, odbojnost ili drugu vrstu otpora pokušajte da to posmatrate kao bilo koji drugi metod selekcije.

Ovakva osjećanja nastaju dijelom zbog nepoznavanja situacije, raširenih priča i zabluda, a dijelom zbog toga što je ljudima neprijatno da se izlažu situaciji u kojoj ih neko testira.

Često ljudima izgleda da će se otkriti nešto što oni ni sami o sebi ne znaju, tj. nešto čega nisu svjesni. Raspitajte se o testiranjima i pokušajte da situaciju sebi učinite manje nepoznatom.

Na taj način ćete se osjećati sigurnije.

Bonus video: