Kako da operete patike u veš mašini?

Najlakše je ubaciti ih u veš mašinu, ali pitanje je šta će iz nje izaći nakon pranja
328 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2012. 11:14h

Svi mi koji nosimo patike znamo koliko su udobne, lake i prijatne za nošenje, ali imamo problem kada dođe njihovo čišćenje na red.

Najlakše je ubaciti ih u veš mašinu, ali pitanje je šta će iz nje izaći nakon pranja. Zato treba znati nekoliko važnih stvari o pranju patika u veš mašini.

Većina patika može dobro i bezbjedno da se opere, bilo da su one sa djelovima velura, kože ili obrnute kože.

1. Ukoliko na patikama ima blata, pijeska ili ostataka žvake na đonu, potrebno je očistiti ih dobro prije stavljanja u mašinu.

2. Skinite pertle, izvadite uložak (ukoliko je to moguće) i stavite ih u mašinu, ali odvojeno od patika. Pertle možete provući samo kroz jednu rupu na patikama i zavezati ih u čvor kako se ne bi zamrsile prilikom pranja.

3. Da patike ne bi ulubile bubanj veš mašine, poželjno je staviti ih u neku platnenu vreću ili staru jastučnicu, pa čak i staru unihop čarapu.

4. Patike je najbolje prati na 30 stepeni, sa blagim deteržentom (npr. za vunenu odjeću). Izaberite odgovarajući program bez prejakog tumbanja, jer ne treba rizikovati da se u ovom postupku mašina za pranje ošteti.

5. Kada mašina završi sa pranjem potrebno je da ih osušite na svježem vazduhu, nipošto uz grijalicu ili direktno izložene suncu.

6. Kada se patike osuše, kožne djelove možete premazati kremom za obuću ili kremom za ruke. Djelove od velura ili prevrnute kože istrljajte čistom gumicom i poprskajte ih sprejem za velur.

7. Čiste patike treba prije nošenja posuti talkom ili nekim drugim sredstvom protiv znojenja i neprijatnog mirisa nogu. Unutrašnjost patika će tako duže zadržati svježinu, naravno, uz redovnu higijenu nogu. Spoljašnje djelove patika treba redovno čistiti na odgovarajući način i održavati nekim od zaštitnih krema ili sprejeva.

Upozorenje: Rizično je prati patike na većoj temperaturi od 30 stepeni.

Galerija

Bonus video: