Preko Facebooka do kupaca maštovitih rukotvorina

Po struci trgovac, nezaposlena, „Šarenu radionicu“ sada doživljava kao vid dopune kućnog budžeta
121 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2012. 11:35h

Uz pomoć Fejsbuka, vrijedne ruke Slavice Glavičić iz Bara postale su od prošle zime poznate širom Crne Gore.

U svojoj kućnoj „Šarenoj radionici“, Slavica od prošle godine pravi nakit od poludragog kamenja, te od različitih perli - keramičkih, plastičnih, staklenih... kao i pletene kapice, koji su svi našli svoje mjesto na domaćem tržištu, a naravno i brojne kupce!

“Prvu rukotvorinu sam prodala prije tačno godinu dana, bila je zima, tada je izašla prva kapica. Slikala sam je, okačila na Fejsbuk profil pod nazivom „Šarena radionica“ i odmah sam je prodala za deset eura jednom sugrađaninu. On se pohvalio njome poslije toga, odjednom sam imala toliko porudžbina da više nisam znala ni u kojoj boji da radim kapice. Počela sam sa svim bojama materijala koje imam. To mi je dalo vjetar u leđa”, priča za „Život“ Slavica.

U međuvremenu, njeni proizvodi izlagani su i prodavani na tematskim sajmovima i bazarima u Delta sitiju, Mol of Montenegro, kotorskoj Kameliji.

Po struci trgovac, nezaposlena, „Šarenu radionicu“ sada doživljava kao vid dopune kućnog budžeta. Za ovo što radi ima podršku i supruga i dvije ćerke. Kaže kako je suprug najveći kritičar i prvi ocjenjuje svaki komad koji napravi.

Slavica Glavičić

„Njemu se prvo pohvalim“.

Sve je počelo nekad davno, prisjeća se, “uvijek se nešto prepravljalo od garderobe”.

“Pričali smo nešto o tome u sklopu porodice, onda smo rekli - zašto da ne, jer sam ranije radila kape za klince i sestre, da probam da napravim jednu kapu, da preko Fejsbuka vidimo da li ima zainteresovanih i tako je krenulo. U suštini, radim od svih materijala koji mi dođu pod r uku”, nastavlja Slavica.

Brojne porudžbine

Kapice su se, kaže, jako dobro pokazale, one su pravi “zimski posao”. Za izradu jedne treba joj cijeli jedan dan.

Kapice su se, kaže Slavica, jako dobro pokazale, one su pravi “zimski posao”

“Neki rade i po sedam kapa dnevno, ali, ja sam amater, tako da ne mogu, već samo jednu dnevno. Dok su zimi hit kapice, ljeti idu neke druge stvari, isključivo nakit”, kaže naša sagovornica.

Mušterije „Šarene radionice“ su različitih generacija, od mladih do starijih ljudi. Slavica kaže da ju je oduševilo što je za Dan zaljubljenih imala brojne por udžbine mladića. “Radila sam kapice za njihove djevojke“.

Cijena kapa je inače od pet do sedam eura, minđuše idu po tri eura, dok je najskuplja ogrlica od 20 eura. Kupci nijesu samo Barani.

“Ima Podgoričana, Kotorana. Interesantno je da imam veliki broj kupaca iz Herceg- Novog! Mnogi od njih su već stare mušterije s početka 2012, dolaze da ponovo kupe kape od konca i vunice”, kaže Slavica.

Za ovo čime se bavi, jako joj je bitan internet, jer nema svoj prodajni objekat. Fejsbuk joj je tako svojevrsni izlog, ima vrlo pozitivna iskustva sa njegovom upotrebom u promotivne svrhe.

“Voljela bih da razvijem posao, no, Kinezi su velika konkurencija. Jako je teško danas, lokali su skupi, dažbine takođe, koliko bi samo trebalo da napravim i prodam kapa i nakita da to pokrijem. Ipak, imam velike planove”, zaključuje u šali naša sagovornica.

Galerija

Bonus video: