Transakciona analiza: Poboljšava komunikaciju

Ovaj pravac u psihoterapiji nastao je pedesetih godina prošlog vijeka, a njegov tvorac je Erik Bern. Psihološke i komunikacijske tehnike koje su nastale u okviru TA psihoterapije prihvaćene su i u drugim oblastima.
172 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2012. 20:58h

Transakciona analiza je racionalni pristup razumijevanju ponašanja, koji je baziran na pretpostavci da svako može da nauči da poštuje sebe, da misli za sebe, donosi sopstvene odluke, ispoljava svoja osjećanja. Njeni principi mogu se primijeniti na poslu, kod kuće, u učionici, u susjedstvu – gdje god imamo posla sa ljudima. (Muriel James & Dorothy Jongeward - Životni pobjednik).

Ovaj pravac u psihoterapiji nastao je pedesetih godina prošlog vijeka, a njegov tvorac je Erik Bern. Psihološke i komunikacijske tehnike koje su nastale u okviru TA psihoterapije prihvaćene su i u drugim oblastima kao što su pedagogija, menadžment i koučing.

Organizaciona ili korporativna primjena transakcione analize podrazumijeva rad sa grupama i timovima koji su usmjereni ka ostvarenju nekog cilja (tim, korporacija, organizacija, udruženje, preduzeće, itd.). Osnovna namjena ove vrste rada predstavlja poboljšanje njihove efikasnosti, kao i rad s problemima vođenja i rukovođenja.

Ova oblast je otvorena za sve one koji se bave ovom problematikom od industrijskih psihologa, do profesionalnih menadžera i konsultanata. Bavi se prvenstveno principima opšte poslovne komunikacije i uspješnosti komuniciranja.

Ljudi najčešće nijesu svjesni kolika je zapravo motivišuća moć komunikacije, kakve strategije komunikacije postoje i koliko mogu postići ukoliko komuniciraju na adekvatan način. Ono što ovaj vid terapije može ponuditi je rješavanje konflikata u organizaciji, kako onih koji već postoje, tako i izbjegavanje novih.

Karakteristično je da se koristi rad na sebi kako bismo naučili modele ponašanja kojima se najlakše uklopiti u određeni tip kompanije.

Takođe se bavi ponašanjem lidera i odgovorima zaposlenih na ta ponašanja, izgradnjom sopstvenih radnih stilova i njihovim uticajem na korporaciju. Upotreba transakcione analize u organizaciji može da vam olakša stvaranje efikasnog tima, koji će lakše ostvarivati poslovne ciljeve i u kojima će članovi biti zadovoljni načinom rada.

Ono što je, takođe, veoma bitno je da organizaciona, transakciona analiza može smanjiti lični doživljaj stresa kod zaposlenih u određenoj kompaniji, kao i stres na nivou korporacije.

Na našem tržištu veliki broj kompanija ulaže dosta novca u treninge i obuke svojih zaposlenih.

Rijetko koji tim ima profesionalnu pomoć terapeuta u ostvarenju zahtjevnih ciljeva. Malo kompanija ulaže u ovakav način razvoja timova.

Tim sastavljen od velikog broja stručnjaka nije tim ako oni zajedno ne funkcionišu dobro.

Tim nije tim ukoliko svaki njegov član ne osjeća pripadnost istom i želju za njegovim napredovanjem. Ovakvi timovi ne donose dobre rezultate na duže staze…

Pravite prave timove…

Bonus video: