Zabava s djecom: Boja za slikanje po prozoru

Boja se pravi od tempere i tečnosti za sudove. Količina tečnosti za sudove potrebne u ovoj smjesi je upola manja nego tempere. Dobro pomiješajte ova dva sastojka i boja je spremna za upotrebu.
2960 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2012. 13:58h

Ništa više ne privlači djecu od crtanja po praznom bijelom zidu, što roditelje baš ne oduševljava. Ipak, mora se priznati da je velika površina za crtanje i mazanje prosto neodoljiva.

Naravno, djecu učimo da treba crtati samo po papiru, ne po zidovima i namještaju, ali to ne znači da, s vremena na vrijeme, ne treba da im priredimo zadovoljstvo slikanja i crtanja po velikoj površini.

Crtanje, slikanje i pisanje po vertikalnoj površini je takođe dobra priprema šake za zadatak pisanja i pravilno držanje olovke.

Možete jednostavno na zid zalijepiti nekoliko velikih listova hamer papira i pustiti djeci na volju. Sigurno će uživati. Rješenje su često i table, bilo obične, bilo bijele, međutim, malo ko može priuštiti u kući školsku tablu, kakvu bi mališani najviše voljeli.

Još jedna opcija da im priuštite zadovoljstvo crtanja i slikanja po velikoj, vertikalnoj površini je slikanje po prozoru. Koliko god ovakva zabava zvučala kao veliki nered, ako mališanima date pravu boju za slikanje po staklu, nered i čišćenje će biti svedeni na minimum.

Boja se pravi od tempere i tečnosti za sudove. Količina tečnosti za sudove potrebne u ovoj smjesi je upola manja nego tempere. Dobro pomiješajte ova dva sastojka i boja je spremna za upotrebu.

Boja se nanosi naravno četkicom. Ali, i prsti će biti sasvim ok. Samo u tom slučaju morate pažljivo nadzirati one mlađe kako rukama ne bi slučajno dotakli oči ili usta.

Starim novinama zaštitite pod i zid ispod prozora i slikanje može da počne!

Kako nam tek predstoji zima, šarene boje na prozorima će unijeti šarenilo u dom, a ako iskoristite bijelu temperu, možete na prozoru iscrtati i pravu snježnu scenu, sa pahuljicama, Snješkom i tako dalje. Prozor će vam sigurno biti najljepši u kraju.

Boja se sa prozora skida lako, upravo zahvaljujući deterdžentu za sudove. Obrišite je vlažnim ubrusom, a zatim prozor očistite kao i obično.

Blog “Mame ne rade na repeat”

Bonus video: