ISTRAŽIVANJE

Naučnici otkrili bakteriju koja štiti od strahova i depresije

77 pregleda 0 komentar(a)
depresija, Foto: Shutterstock
depresija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.06.2018. 09:19h

Naučnici sa Univerziteta u Koloradu otkrili su bakteriju koja štiti mozak od štetnog uticaja stresa.

Ako to otkriće bude potvrđeno kliničkim istraživanjima, biće moguće liječenje stresa, posttraumatskog poremećaja i strahova - i to probioticima, navodi Medikal njuz tudej.

Naučnici su, tokom istraživanja, miševima ubrizgavli bakteriju (mycobateriym vaccae), nakon čega se pokazalo da su životinje, suočene sa opasnom situacijom, bile manje uplašene i pokazivale manjim rizik od dobijanja upala ili kolitisa.

Nakon nekoliko nedelja od ubrizgavanja bakterije, naučnici su izmjerili povećan nivo protivupalnog proteina u mozgu miševa.

Vrijednost alarmina, proteina odgovornog za stres, bila je niža, dok je, istovremeno, bilo više receptora čija je glavna uloga da sačuvaju protivupalne osobine imunih ćelija mozga.

Naučnici su se uvjerili da bakterija blokira uticaj stresa, stvarajući fenotip u mozgu otporan na njega. Ako i kod ljudi bude postignut isti efekat, to će imati ogroman uticaj na brojne neuroinflamatorne bolesti, navode naučnici.

Medikal njuz tudej piše i o studijama koje povezuju mozak sa crijevnim bakterijama.

Jedna od studija ukazala je na to da nedostatak određene crijevne bakterije može da promjeni područja u mozgu koja utiču na strahove i depresiju, prenose Nezavisne.

Druga studija sugeriše da ljekovi protiv želudačne kiseline mogu da utiču na pojavu depresije.