Dragan Adžić: Porodica me čini ispunjenim

O tome koji su njegovi najveći strahovi kao roditelja, kaže da se trudi da ni ne misli na loše stvari kako ih ne bi privlačio, posebno kad je familija u pitanju
722 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2012. 10:51h

Selektor ženske rukometne reprezentacije Crne Gore Dragan Adžić za "Život" kaže da je, smatrajući ulogu oca najznačajnijom u životu, sa 40 godina odlučio da oformi porodicu i da se ostvari kao roditelj. Ima dva sina: David ima dvije godine, a Teodor tri mjeseca.

"Spadam u one očeve koji sve slobodno vrijeme provode sa familijom, trudeći se da sinovi odrastaju u ljubavi i pažnji oba roditelja".

O tome koji su njegovi najveći strahovi kao roditelja, kaže da se trudi da ni ne misli na loše stvari kako ih ne bi privlačio, posebno kad je familija u pitanju.

"Zdravlje je preduslov za sve, tako da i mala temperatura stvara veliki nespokoj kod mene, ali radimo sve da nam djeca dobiju sve što je potrebno u vezi sa ishranom i zdravljem".

Na pitanje koje vrijednosti se trudi da prenese svojoj djeci, odgovara da je u današnje moderno vrijeme najteže naučiti djecu da poštuju prave vrijednosti.

"S obzirom na to da sam radio puno sa djecom, uvidio sam da se veliki trud roditelja i posvećenost djeci ipak isplati i u današnje vrijeme".

Navodi kako je vaspitan da poštuje starije, da bude skroman, radan, uporan i human.

"Tako da ću se truditi da i moji sinovi usvoje neke od ovih vrijednosti".

Kada je u pitanju vaspitanje dječaka i djevojčica, Dragan, kaže kako, da ima kćerku ne bi pravio razliku u odnosu i vaspitanju, “jer u današnje vrijeme pune emancipacije djevojaka, treba svoju djecu pripremiti da sebe poštuju podjednako, bilo da su dječaci ili djevojčice”.

O najtežem periodu do sada kada je roditeljstvo u pitanju, kaže da su njegovi sinovi mali i vjeruje da što su manji, to su manji problemi.

"Mada, nama roditeljima se tako ne čini dok određeni period djetinjstva ne prođe. Nama je najteži period bio dolazak mlađeg sina Teodora, jer je David bio još mali da bi njegov dolazak prihvatio na pravi način2.

Ističe da velikom pažnjom prema obojici uspijevaju da prevaziđu mali razmak između dva djeteta. Navodi da ako nije na putovanjima ili na treningu, onda je sa djecom i suprugom.

"To me čini ispunjenim".

Kaže da mu je drago što vidi sve više očeva kako se druže sa svojom djecom.

"Samo na taj način ćemo imati emotivno stabilne i osobe koje će znati da se izbore sa svim velikim izazovima odrastanja u današnje vrijeme", dodajući kako je upravo to njegova poruka ostalim roditeljima – da što više vremena provode sa svojom djecom.

Naglašava kako djeca, da bi sjutra odrasla u stabilne i zrele ličnosti, treba da imaju u svakoj fazi odrastanja oba roditelja i veliko poštovanje među roditeljima, jer se to sve odražava na njihovu posebno ranjivu emotivnu stabilnost.

Galerija

Bonus video: