Zabava s djecom: Napravite vulkan od sirćeta i sode

Potrebni su vam soda bikarbona (veće pakovanje, najbolje od pola kilograma ), sirće, lijevak, manja plastična flaša, čaša, deterdženta za suđe i boja za kolače
874 pregleda 4 komentar(a)
djeca, Foto: Privatna arhiva
djeca, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 28.11.2012. 12:26h

Ovaj laki eksperiment kao rezultat ima efekat koji mališane ostavlja bez daha: soda bikarbona i sirće izazivaju hemijsku reakciju, bezopasnu da se posmatra i da se bude u blizini ovih hemikalija, a dovoljno burnu da djeca budu oduševljena.

Najmlađi mališani će sigurno biti oduševljani ako prospete sodu na jednu tacnu, a u jedan špric ili pipetu dodate sirće obojeno bojom za kolače, pa im date da eksperimentišu.

Da podsjetimo, tijesto za igru se pravi od 400 g brašna, 140 gr soli, 300 ml vode, jednog limuntusa, 3-4 kašike ulja i boje za kolače

Potrebni su vam soda bikarbona (veće pakovanje, najbolje od pola kilograma ), sirće, lijevak, manja plastična flaša, čaša, deterdženta za suđe i boja za kolače.

Ukoliko vulkan pravite napolju, u zemlji iskopajte malu rupu i u nju spustite flašu, da viri do pola iz zemlje.

Flašu zatrpajte iskopanom zemljom, pazeći da otvor ostane otkriven.

Vulkan ukrasite travkama i lišćem. Koristeći lijevak, u flašu uspite sodu bikarbonu (otprilike jednu do dvije velike kašike), par kapi tečnosti za sudove i boju za kolače, crvenu ili narandžastu.

Zatim brzo uspite jedan decilitar sirćeta i brzo maknite lijevak.

Spremite se na erupciju! Iz flaše će pokuljati pjena od boje za kolače obojena u crveno, i krenuti da se sliva niz padine vašeg vulkana.

Ako vulkan pravite u kući, flašu stavite na veliku i široku tacnu i obložite je plastelinom ili još bolje, domaćim tijestom za igru, jer je ono mnogo izdašnije od plastelina, kog će vam trebati podosta.

Da podsjetimo, tijesto za igru se pravi od 400 g brašna, 140 gr soli, 300 ml vode, jednog limuntusa, 3-4 kašike ulja i boje za kolače.

Svi sastojci se na tihoj vatri kuvaju u šerpi uz stalno miješanje dok tijesto ne počne da se odvaja od šerpe, a kad se tijesto ohladi, potrebno ga je dobro izgnječiti dok ne postane sasvim glatko.

Kad tijestom obložite flašu, ponovite isti onaj postupak dodavanja sode, sirćeta i ostalih sastojaka, opisan gore.

Oduševljenje je zagarantovano!

Blog “Mame ne rade na repeat”

Bonus video: