Trinaestogodišnja Nikšićanka Mia Raičević: Igra se brojevima i uživa u klaviru

Tokom razgovora ova svestrana djevojčica ostavlja utisak diskretne, tihe i besprekorno vaspitane osobe, koja se na prvi pogled ne razlikuje od svojih vršnjaka.
70 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2012. 10:01h

Sva su djeca su za svoje roditelje najveće blago. Međutim, neka su stvarno pravi dragulji: savršeno odsvirane teške kompozicije, predivni crteži “malih genija”, lakoća sa kojom rješavaju matematičke zadatke, ostavljaju odrasle bez daha.

Jedan od takvih dragulja je i Mia Raičević, učenica VII-1 odjeljenja OŠ ˝Luka Simonović˝ u Nikšiću: posebno voli matematiku, prošle godine je osvojila i prvo mjesto na državnom takmičenju, a njen svijet ispunjavaju i note. Ide u IV razred muzičke škole i svira klavir.

Pored toga, Mia je član i Đačkog parlamenta svoje škole.

Tokom razgovora ova svestrana djevojčica ostavlja utisak diskretne, tihe i besprekorno vaspitane osobe, koja se na prvi pogled ne razlikuje od svojih vršnjaka.

Kada je matematika u pitanju, Mia za “Život” kaže da ona za nju predstavlja svijet zagonetki koje treba riješiti.

“Osjećam veliko uzbuđenje i ponos kada tačno uradim neki teški matematički zadatak”.

Priča da ju je u svijet matematike uputila nastavnica i razredna Ljiljana Kruška.

Na pitanje kako se osjećala kada je osvojila državno takmičenje, odgovara “nijesam mogla da vjerujem”.

“Poslije takmičenja prišli smo našoj nastavnici i govorili smo joj postupak i rješenja zadataka. Sjećam se da mi je nastavnica tada rekla da ću osvojiti jedno od prva tri mjesta. Zvučalo mi je nevjerovatno”.

Ističe da su i njeni roditelji bili jako srećni zbog njenog uspjeha.

“Cijelo vrijeme su bili uz mene i davali mi podršku. Nijesu puno očekivali. Bitno im je bilo da učestvujem”.

Navodi da je pored nje na takmičenju bilo četvoro učenika iz njene škole.

˝Sa mnom su bili: Milivoje Karadžić, koji je na tada osvojio drugo mjesto, Andrea Medin, Aleksije Komnenović i Stefan Mandić, tako da me za to takmičenje vezuje i jedno lijepo druženje˝.

Opisujući pripreme za takmičenje, kaže da su najčešće vježbali u školskoj biblioteci.

˝Tih dana biblioteka je ličila na pravu malu matematičku radionicu. Zajedno smo rješavali zadatke, vježbali. Pet dana pred takmičenje vježbali smo po osam sati dnevno˝, sjeća se Mia.

Kada je muzika u pitanju, kaže da kada svira klavir uživa i osjeća se ispunjeno.

˝Najviše volim da sviram Bahove kompozicije i valcere˝.

Želja da se bori za dječija prava odvela ju je u Đački parlament.

“Želim da se borim za dječija prava. Đački parlament vidim kao način da se čuje naš glas˝. O tome kako voli da provodi svoje slobodno vrijeme, kaže da najviše voli da ga provodi sa drugarima.

Na pitanje kako uspijeva da uskladi sve obaveze, odgovara da umije dobro da organizuje vrijeme. “Trudim se da odmah završim sve školske obaveze. Ne čekam da se one nagomilaju i onda imam vremena za sve“.

Bonus video: